Текст којим је Сорош коначно ујединио планету — против себе

© AP Photo / Kin CheungМилијардер Џорџ Сорош
Милијардер Џорџ Сорош - Sputnik Србија
Пратите нас
Предлог Џорџа Сороша по коме би Европска унија требало да регулише садржаје на Гуглу и Фејсбуку који су довели до победе Доналда Трампа на америчким председничким изворима, изазвао је жесток одговор на интернету. Корисници интернета одговорили су да их Сорош плаши више од интернет компанија и да би милијардера требало „регулисати у затвору“.

У ауторском тексту у „Гардијану“, Сорош је критиковао Гугл и Фејсбук који су, према његовим речима, учествовали у „необичним активностима“, разним садржајима за које не сносе никакву одговорност „ометајући функционисање демократије и интегритет избора“.

Сорош који је познат по свом отвореном мешању у унутрашње ствари бројних држава широм света, финансијски или на друге начине, критиковао је интернет компаније јер њихови производи олакшавају манипулацију људима, што је, нагласио је, „одиграло важну улогу у америчким председничким изборима“.

Наглашавајући да Гугл и Фејсбук „немају ни вољу ни склоност да заштите друштво од последица својих акција“, Сорош инсистира да регулаторне власти „заштите друштво од њих“, почевши од ЕУ, где ће власти боље то учинити него што су у САД.

Интернет — одговор

Џорџ Сорош - Sputnik Србија
Зашто је Британце заболео Сорош тек кад је њих „ујео“

Међутим, већина читалаца Сорошевог чланка није сигурне у његове добре намере и оспоравају његову „дијагнозу проблема“. Заправо, најбољи коментар у Гардијановој рубрици коментара гласи: „Много више се плашим Сороша него Фејсбука и Гугла“.

„Лекције из демократије од милијардера? Не, хвала друже“, написао је други. „Правило је — ако се Џорџ Сорош залаже за нешто, то је само на његову корист“, написао је трећи.

Позивајући се на Сорошеве „кољачке“ берзанске шпекулације са валутама, један корисник је приметио да је „мало пребогат“ да би се жалио на Гуглов и Фејсбуков „скоро монополски статус“.

„Господин Сорош је био мање помпезан и склон држању придика у данима кад је био срећан што је зарадио милијарде берзанским манипулацијама са слабијим валутама у Европи и Азији, без размишљања о несрећи која ће се сручити на милионе. Мало је пребогат за неког ко се жали да друге платформе уништавају животе радничке класе, кад он има своју купљену и подмићену платформу у Бриселу која се бави уништавањем радничких права кроз државе чланице ЕУ“, написао је коментатор.

Сорош је поделио свој текст на Твитеру и добио идентичан, једногласан одговор.

​​Француски суд осудио је Сороша 2002. за „инсајдерску трговину“ и казнио га са 2,2 милијарде евра, а ту пресуду потврдио је Европски суд за људска права 2011. У пословном свету Сорош је најпознатији по шпекулацијама против британске фунте 1992. године, кад је „зарадио“ прву милијарду. Сорош је активно учествовао у низу кампања којима је покушао да утиче на политику влада широм света — од Сједињених Држава, преко Велике Британије, земаља Источне Европе закључно са Русијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала