Вучић: Држава ће учинити све да расветли судбину несталих

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАлександар Вучић са члановима удружења хрватских несталих лица.
Александар Вучић са члановима удружења хрватских несталих лица. - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић примио је чланове породица несталих у току ратних сукоба на територији Хрватске и том приликом им пренео да ће државни органи Србије учинити све у проналажењу и расветљавању судбина њихових најближих.

Како је саопштила прес-служба председника, Вучић је напре саслушао са каквим се све проблемима сусрећу у проналажењу својих синова, очева, браће и других чланова породица.

Председник Србије Александар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић у Загребу - Sputnik Србија
Оцене хрватских медија: Колинда поражена „до колена“

Председник Вучић је потом рекао да ће, како се наводи, државни органи Републике Србије учинити све да се изађе у сусрет члановима породица несталих лица из Хрватске и да се оствари видљив напредак у проналажењу несталих и расветљавању њихових судбина, иако је то много теже радити кад нас од сукоба дели више од две деценије.

Представници Савеза удружења породица заробљених и несталих хрватских бранитеља задовољни су састанком са председником Србије Александром Вучићем и истичу да је ово био први прави састанак на којем је причано о конкретним захтевима породица.

Љиљана Алвир, председница Савеза удружења, казала је новинарима, након сусрета са шефом српске државе, да је присуствовала и састанку 2010. са тадашњим председником Србије Борисом Тадићем.

„Тада је то била једна врста политичке едукације од стране Тадића, а данашњи састанак, који је трајао изузетно дуго, послужио је да причамо о конкретним захтевима од стране несталих“, објаснила је она.

Љиљана Алвир је рекла да су представници Савеза од председника Србије тражили да, на основу његових изјава приликом недавне посете Хрватској, изврши утицај на институције Србије које су релевантне за информације о несталима.

Председник Србије Александар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић у Загребу - Sputnik Србија
Где су нестали Срби из Хрватске ако су све жртве — Хрвати

„Скренули смо пажњу на то да српске институције више од 20 година нису одрадиле свој посао и да је у овом тренутку он као председник особа која би могла да покрене то питање ако жели, а уверени смо, на основу онога што смо чули и што знамо о председнику Вучићу, да ће то бити могуће“, рекла је Љиљана Алвир.

Новинаре је интересовало да ли је говорио још неко осим председника Вучића, на шта је Љиљана Алвир одговорила да је говорио Вељко Одаловић, који је председник Комисије за нестала лица.

„Они су учествовали у томе на други начин — да чују шта ми тражимо, јер су спомињани као наследници архиве“, додала је.

Упитана да ли су на састанку спомињани архиви вуковарске болнице, Љиљана Алвир је објаснила да су спомињали дневнике који су однесени, а који су битни, али да су поново нагласили да су архиви Југословенске народне армије најбитнији, најтачнији и најсигурнији.

Коментаришући три случаја, која је председник Вучић донео у Загреб, нагласила је да тренутно о томе ништа не зна и да представници Савеза удружења када су дошли на састанак нису очекивали да ће им нешто бити предато у руке.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала