Америка у офанзиви: Посвађати Русију, Иран и Турску

© AP Photo / ITAR-TASSВладимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Администрација председника САД Доналда Трампа интензивирала је своје активности у правцу спречавања јачања односа Русије, Ирана и Турске.
Заменик министра спољних послова Русије Михаил Богданов - Sputnik Србија
Богданов: Сирија треба да припада Сиријцима

Како пише „Волстрит џурнал“, Вашингтон је покренуо нову кампању за успостављање односа са Турском како би је „отргнуо из чврсте алијансе Русије и Ирана".

У консултацијама са Анкаром учествује помоћник председник САД за националну безбедност Герберт Макмастер, државни секретар САД Рекс Тилерсон и шеф Пентагона Џејмс Матис, који покушавају да убеде председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да одступи од политике отопљења односа са Москвом и Техераном.

„Русија манипулише њом (Турском). Зближавање Турске са Русијом и Ираном је у супротности са турским интересима“, изјавио је извор листа.

Према подацима листа, САД очекују да ће добити подршку Турске по питању потискивања „Ирана и његових савезника“ из Сирије.

Осим тога, Вашингтон изражава забринутост што Русија „прави раскол у НАТО-у продајући најновији систем ПВО Турској“.

НАТО је саопштио у новембру да је спреман да се помири са одлуком Турске да купи С-400. Раније је министар одбране Турске Нуретин Џаникли саопштио да ће прва испорука С-400 из Русије бити изведена 2019. године. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала