ЕУ: Ако Турска не престане с активностима код Кипра...

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаРадници припремају цеви за изградњу гасовода "Северни ток" у луци Висби на острву Готланд
Радници припремају цеви за изградњу гасовода Северни ток у луци Висби на острву Готланд - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија је упозорила Турску да, ако њена морнарица не престане да спречава истраживања налазишта природног гаса код Кипра, лидери Уније би могли да одустану од састанка са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, који је најављен за крај марта.
Баб ел Мандев - Sputnik Србија
„Жива ограда“ војних база штити жилу куцавицу Блиског истока

Италијанска компанија „Ени“ упутила је бродове са опремом за бушење гаса у Средоземно море југоисточно од Кипра, али им се на путу испречила турска ратна морнарица, која је запретила и употребом силе.

Председник Савета ЕУ Доналд Туск изјавио је, након самита лидера Уније у Бриселу, да је Турској упућен хитан позив да оконча такве активности.

Он је пренео да лидери ЕУ наглашавају права Кипра да „истражује и експлоатише своје националне ресурсе у складу са међународним и правом ЕУ“. 

Туск је додао да је ЕУ спремна да сарађује са Турском, али да ће на свом самиту 22. и 23. марта одлучити да ли ће бити одржан састанак са Ердоганом, који је планиран за 26. март у Бугарској.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала