Русија не оставља пријатеље: Вето на антииранску резолуцију у СБ УН

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARY СБ УН
СБ УН - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је блокирала усвајање документа о продужетку санкција Јемену, у којем се наводе оптужбе Ирана да незаконито испоручује оружје побуњеницима. Одмах након гласања био је поднет руски предлог резолуције који је једногласно усвојен.

За документ који је предложила Велика Британија гласало је 11 држава, док су две биле против тога, Русија и Боливија, док су две уздржане.

Оба текста резолуције су предвиђале продужетак ембарга на оружје и друге санкције до 26. фебруара 2019. године. Притом, британска варијанта резолуције садржи оптужбе Ирана који западне државе сумњиче за незаконите испоруке оружја побуњеницима у Јемену — Хутима.

Закључци о умешаности Ирана у кршење ембарга на оружје налазе се у последњем реферату групе експерата УН о Јемену, који су анализирали делове балистичких ракета које су побуњеници испалили на Ријад у новембру прошле године, као и другог оружја и опреме која је на располагању САД. Стручњаци УН су дошли до закључка да је оружје било увезено у Јемен након што је уведен ембарго на оружје 2015. године. Иранска страна, по мишљењу експерата, „није предузела потребне мере да спречи директне и индиректне испоруке, продају и предају“ војне опреме и технологија. Како се наглашава у извештају, Техеран није објаснио како је оружје стигло у Јемен.

Према мишљењу дипломата, Русија и Кина су крајем јануара показале скептичност према резултатима експерата.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала