Јужнокорејски председник: САД да снизе стандарде за преговоре са Пјонгјангом

© Sputnik / Мирослав ЛазанскиПјонгјанг, главни град Северне Кореје
Пјонгјанг, главни град Северне Кореје - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Јужне Кореје Мун Џае Ин је на састанку са заменицом премијера Државног савета Кине Љу Јандонг у Сеулу позвао Сједињене Америчке Државе да „снизе стандарде за дијалог са Северном Корејом“.
Саветник председника САД Иванка Трамп и члан делегације Северне Кореје Ким Јенг Чел на церемонији затварања Олимпијских игара у Пјонгчангу - Sputnik Србија
Пјонгјанг спреман за преговоре са САД

„Потребно је да Сједињене Америчке Државе снизе стандард за дијалог с Северном Корејом, а Север мора да покаже спремност за денуклеаризацију. Важно је да САД и Северна Кореја седну лицем у лице (за преговарачким столом)“, изјавио је портпарол председника, преноси агенција Јонхап.

И портпарол Министарства за национално уједињење је изјавио да Јужна Кореја рачуна на одржавање дијалога између Пјонгјанга и Вашингтона.

„Надамо се да ће Северна Кореја и Сједињене Америчке Државе у сваком случају започети конструктиван дијалог“, изјавио је портпарол, преноси телевизија НХК.

У недељу је делегација Северне Кореје на састанку са јужнокорејским председником Мун Џае Ином изјавила је да је спремна за преговоре између Северне Кореје и Сједињених Америчких Држава. На састанку са председником Јужне Кореје севернокорејска делегација је истакла да је неопходно истовремено развијати и међукорејске односе и односе између Северне Кореје и Сједињених Америчких Држава.

Реакција Сједињених Америчких Држава, као и реакција Јапана, била је уздржана. САД су намеравају да виде колико би спремност Северне Кореје да води дијалог са Вашингтоном могла да буде први корак ка денуклеаризацији. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала