Опада подршка независности Каталоније

© AP Photo / Paul WhiteОдраз демонстраната са заставама Шпаније на протесту у Мадриду против проглашења независности Каталоније
Одраз демонстраната са заставама Шпаније на протесту у Мадриду против проглашења независности Каталоније - Sputnik Србија
Пратите нас
Подршка независности Каталоније опала је на 40,8 одсто, показује најновије истраживање Центра за испитивање јавног мњења каталонске владе.

Према резултатима истраживања спроведеног у јануару, 40,8 одсто Каталонаца подржава отцепљење те покрајине од Шпаније, док се за независност Каталоније у октобру прошле године залагало 48,7 одсто.

Плакат Каталонија је Шпанија на згради у близини Генералитета у Барселони - Sputnik Србија
Три највеће бриге Шпанаца — где је ту Каталонија

На питање какву би организациону структуру требало да има Каталонија, 36,3 одсто испитаника рекло је да би требало да буде „аутономна заједница“, што је систем који је тренутно на снази, док је ту идеју у октобру 2017. подржавало 27,4 одсто.

За „независну државу“ изјаснило се 32,9 одсто Каталонаца, што је пад у односу на 40,2 одсто оних који су подржали ту идеју у претходном истраживању, пренео је Ел Паис.

Истраживање показује и да је 21,9 за „државу у оквиру федералне Шпаније“, у односу на 19,4 одсто у октобру, док је 6,6, одсто стало у одбрану „региона“, у односу на 4,6 одсто у октобру 2017. године.

Каталонија је у октобру прошле године одржала референдум о независности. После тога је каталонски парламент 27. октобра прогласио независност, а шпанска влада је затим распустила локалну власт и расписала превремене регионалне изборе.

На новим изборима, 21. децембра, странке које се залажу за независност Каталоније поново су освојиле већину.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала