Немачки историчар објашњава: Зашто Запад треба да се радује што је Путин на власти

CC0 / Pixabay / Кец
Кец - Sputnik Србија
Пратите нас
Владимир Путин је прагматичар, а не авантуриста, рекао је у интервјуу та „Т онлајн“ немачки историчар и професор Берлинског универзитета Јорг Баберовски. Према његовим речима, шеф Кремља је предвидљив и „игра“ само кад може да победи и ради једне мисије неће жртвовати читаву државу.
Тенк учесника Тенковског биатлона 2018. у Вороњешској области - Sputnik Србија
Путин потписао: Шта стоји у државном програму о најновијем наоружању

Чак и ако председнички избори у Русији и буду „апсолутно слободни“, Руси ће ипак гласати за Владимира Путина, рекао је Баберовски.

„Треба да се радујемо што је Путин на власти. Политичари на Западу сматрају да би Руси изабрали либерале или зелене ако би имали прилику. То је потпуно погрешно гледиште. У случају слободних избора већину гласова би добили неофашисти и комунисти. Када би неко чуо Алексеја Наваљног како говори о људима из Централне Азије и са Кавказа запитао би се није ли је Путин боља опција“, навео је Баберовски.

Према речима немачког политичара, на Западу не схватају да се и „без слободног избора може живети срећно и задовољно“.

„Зато су многи Руси и разочарани у Европљане који не желе да признају да се у Русији много тога променило набоље“, објаснио је Баберовски.

Председник Русије Владимир Путин на састанку проширеног колегијума Државног тужилаштва - Sputnik Србија
Путин: Обезбедити право на слободно изражавање воље грађана

„Сетите се да је управо стабилност услов за настанак друштвено-грађанских и демократских структура које се сада формирају у Русији. Није погрешно све што се ради у Русији под Путиновом влашћу. Зашто је то тако тешко разумети?“, изразио је своје негодовање професор Берлинског универзитета.

Осим тога, шеф Кремља Владимир Путин је „много предвидљивији“ од председника САД Доналда Трампа, наглашава Баберовски.

„Путин је прагматичар и био је припадник специјалне службе. Он игра само кад може да победи. Он није авантуриста и неће жртвовати Русију само ради једне мисије. Он не жели да мења Русију као што Ердоган то ради са Турском. Он је заинтересован за стабилност и безбедност унутрашњег поретка у земљи, као и за повећање утицаја Русије на међународној арени. То је његов циљ и он је предвидљив. На то се свако може ослонити. Са те тачке гледишта Путин је поуздан партнер“, констатовао је немачки историчар.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала