Јункер: Везе Косова и Србије од фундаменталне важности

© AP Photo / Darko VojinovicПредседник Европске комисије Жан-Клод Јункер
Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Европске комисије Жан Клод Јункер позвао је приштинске власти да побољшају везе са Београдом и да ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором, преноси Ројтерс.
Жан Клод-Јункер и Душко Марковић - Sputnik Србија
Јункер посланику ДПС-а: Не градимо Европу ни против Русије, ни против Америке

Наводи се да је Јункер казао да су „везе Косова и Србије од фундаменталне важности“ за пут ка Европи.

Јункер је рекао и да је важно да односи Београда и Приштине почну да се развијају на „новим основама“ и да је у том контексту важан правно-обавезујући споразум, преноси РТС.

„Важно је да Срби и косовски Албанци постигну правно-обавезујући споразум, који ће омогућити да заједно даље напредујете ка Европи“, рекао је Јункер на конференцији за новинаре после сусрета са представницима привремених косовских институција.

Јункер је поновио да стратегија о проширењу ЕУ истиче важност реформи које морају да буду предузете у региону и на Косову и да те реформе морају да буду фокусиране на поштовање владавине права и основних права и јачање правосуђа и правде.

Према његовим речима, од пресудне је важности да косовски парламент убрзано изгласа ратификацију демаркације са Црном Гором и то је важан корак на путу ка либерализацији визног режима.

Председник Србије Александар Вучић са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером и европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом - Sputnik Србија
Јункер са Вучићем: Нисам у инспекцији, нека Београд и Приштина сами направе споразум

„Датум ће бити последица напретка оствареног у вези са демаркацијом“, поручио је Јункер који је у Приштини боравио са високом представницом за спољну политику и безбедност ЕУ Федериком Могерини и комесаром за европску и суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

РТК на српском језику преноси да је Јункер, у присуству Могеринијеве и Хана, са представницима косовске владе разговарао и о борби против организованог криминала и корупцији.

Косовски председник Хашим Тачи на заједничкој конференцији за медије са Јункером изјавио је да „очекује да ЕУ, односно Могеринијева преузме улогу која јој следује“ како би дијалог Београда и Приштине који се одржава у Бриселу био настављен „што пре“.

Тачи је изнео тврдњу да су институције у Приштини „посвећене наставку тог дијалога“, јер је то у интересу „двеју земаља“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала