„За дом спремни“ може понекад, петокрака није спорна

Пратите насTelegramOdyssey
Пленковић је то изјавио након састанка са председником Комисије за суочавање са последицама владавине недемократских режима Звонком Кусићем. Ту комисију основао је Пленковић пре годину дана, пише „Индекс“.
Загреб, Хрватска - Sputnik Србија
„За дом спремни“ неће бити у Загребу

Владина Комисија за суочавање с прошлошћу доставила је премијеру закључке и препоруке за коришћење симбола тоталитарних режима, у којима се каже да је усташки поклич „За дом спремни“ неуставан, али у изузетним ситуацијама, ипак допуштен, док звезда петокрака није спорна.

На конференцији за новинаре коју су уживо преносили сви медији, премијер Пленковић је рекао да је Комисија, будући да је питање рада тог тела било повезано и с конкретним случајем ХОС-ове плоче која је била постављена у Јасеновцу, јасно закључило, а то је, казао је, и његов став, да је поздрав на тој плочи супротан Уставу РХ.

„Јасно је да је и Комисија утврдила, а то је и мој чврст и недвосмислен став, да је поздрав који је на тој плочи и који је регистрован као део статутарних одредби одређених удружења које се вежу за активност ХОС-а у Домовинском рату, супротан Уставу РХ. Ту нема никаквих дилема и Комисија је јасно то рекла у својим препорукама“, рекао је Пленковић.

Међутим, додао је, Комисија је уважила чињеницу да се у стриктно правно гледајући прописаним ситуацијама усташки поздрав ипак може користити као изузетак уз претходно прибављену дозволу.

Према његовим речима, ЗДС у грбу ХОС-а се може користити у посебним случајевима када је реч о гробљима и местима где се обележава погибија, где су учесници били припадници ХОС-а.

На констатацију новинара да се у тој ситуацији дозвољава нешто што је противуставно, те колико далеко се може ићи са толерисањем неуставних ствари, Пленковић је казао:

„Нема одлазака далеко, нема никаквих дилема. Нема ничега што би се могло квалификовати на тај начин. Децидирани смо и јасни: осуда НДХ и свега што има везе с усташтвом, ту нема дилема. Оно што сте ви казали сада и оно што је реалност у последњих 30 година, у околностима агресије на Хрватску, јесте нешто што је Комисија препознала, али је исто тако томе приступило рестриктивно, у јасним оквирима.“

Андреј Пленковић - Sputnik Србија
Усташе јаче: За шест месеци у Хрватској ниче 150 плоча „За дом спремни“

„То не значи да институције Хрватске толеришу нешто што је неуставно, него се темељито одваја нешто према чему се јасно одредио и Фрањо Туђман још 1992. године и немамо никаквих дилема у вези са тим.“

Значи ли то да ће ХОС-ова плоча са уклесаним усташким покличем бити враћена у Јасеновац, за сада је питање без одговора.

Премијер је рекао да документ који је добио од Комисије има тридесетак страница и да је подељен у две велике целине.

Један је, казао је, општи оквир који на рационалан и методолошки начин дефинише све кључне појмове и проблеме с којима се хрватско друштво суочавало за време владавине тоталитарних режима и јасно се одређује према култури сећања.

Други део документа, додао је, односи се на правно регулисање симбола тоталитарних режима и узима у обзир постојећи уставни и законски оквир у РХ.

„Зато ћемо те препоруке темељно анализирати и видети како нам могу помоћи у даљем креирању законодавног оквира“, рекао је Пленковић и додао да је све то било потребно да би се премостиле „велике идеолошке поделе и да бисмо се окренули ка будућности и према толерантном и укључивом друштву“, навео је.

Влада ће, казао је, проучити документе и у складу са проценама предузимати даље кораке у смислу унапређења законског оквира.

 

Проусташка Аутохтона хрватска странка права (А-ХСП) постројава на загребачком Тргу бана Јелачића своју страначку, црнокошуљашку војску - Sputnik Србија
Због плоче „За дом — спремни“ спаљен српски недељник „Новости“ у центру Загреба (видео)

Пленковић је новинарима препоручио да добро изуче поменуте документе.

Председник Комисије Хрвоје Кусић је претходно рекао да изузетак у коришћењу усташког поздрава не мења чињеницу да је он противуставан.

С друге стране, казао је, „сви знамо да су црвена звезда и комунистички симболи који означавају антифашистичку борбу били двозначни“.

„Они имају и негативну конотацију у вези са кршењем људских права и масовних злочина, али имају и позитивну конотацију у антифашистичкој борби, тако да је овај део који се односи на антифашистичку борбу неспоран“, рекао је Кусић.

Извор: Б 92

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала