Вашингтон: Са нашим нуклеарним снагама нико не може да се пореди

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија
Пратите нас
Као одговор на говор руског председника Владимира Путина пред Федералном скупштином Бела кућа и Стејт департмент саопштили су да са нуклеарним снагама САД нико не може да се пореди.

Званична представница америчког Стејт департмента Хедер Наверт изјавила је и да су снимци емитовани приликом говора руског председника, на којима је илустрован напад на Америку, неодговорни.

Презентација новог руског наоружања - Sputnik Србија
Путин представио руско „неухватљиво оружје“ (видео)

„Много нас је са великим интересовањем пратило Путинов говор. Не желимо да реагујемо на сваку реч или идеју коју исказују светски лидери. Наравно, жалосно је видети такву анимацију на којој је илустрован нуклеарни напад на САД. То нам се није допало“, рекла је она.

Навертова је рекла и да такво понашање није „понашање одговорног међународног играча“.

Она је оптужила Русију и да је развојем дестабилизујућег система наоружања прекршила међународне договоре и обавезе.

„Председник САД Доналд Трамп разуме све претње са којима се суочавају Америка и њени савезници и учиниће све како би заштитио своју земљи и цели свет путем силе“, навела је Навертова и додала да се САД придржавају свих обавеза када је реч о стратешкој стабилности које има у оквиру споразума потписаних са Русијом.

Примирје у Сирији не функционише

Навертова се осврнула и на ситуацију у Источној Гути рекавши да примирје између опозиције и владиних снага у Сирији не функционише, а цивили не користе хуманитарне коридоре јер се плаше сиријских власти.

„Идеја о хуманитарним коридорима… Ако погледате телевизију схватићете да их цивили не користе. А зашто? То није функционисало ни у Алепу. Људи се боје да ће их мобилисати у сиријску војску и да неће моћи да се врате својим кућама или да ће бити убијени уколико изађу из Источне Гуте“, рекла је она.

Уместо тога неопходно је увести општенационални прекид ватре о којем говори Резолуција 2401 која је једногласно усвојена у УН, додала је Навертова.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала