НАТО најавио велике војне вежбе у близини руске границе

© AP Photo / Gero BreloerНорвешки морнари на палуби поред НАТО лога
Норвешки морнари на палуби поред НАТО лога - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље НАТО-а планирају да у октобру ове године одрже велике војне вежбе у близини границе с Русијом. У вежбама ће учествовати 45.000 људи, саопштио је командант Корпуса морске пешадије САД, генерал Роберт Нелер.
Амерички војник у депресији - Sputnik Србија
Русија зове НАТО у Москву

„На јесен, у октобру, биће одржане велике вежбе НАТО-а, највероватније најобимније вежбе у којима ће учествовати и амфибије 'Тридент џанкчер‘, познате из времена када је Хладни рат био на врхунцу. Могуће је учешће 45.000 војника НАТО-а и десетина бродова и авиона, који ће вежбати борбу против симулиране опасности код обала Норвешке“, рекао је Нелер на расправи у Представничком дому САД.

Генерал није прецизирао где ће се тачно одржавати вежбе, али је јасно да ће то бити недалеко од границе с Русијом, пошто ће она, уверен је командант, реаговати на њих.

„Уверен сам да ће Руска Федерација слати демарше. Мислим, међутим, да то показује озбиљност стратегије САД, да наши савезници из НАТО-а желе да нас виде тамо (у Европи) као своје заштитнике“, рекао је Нелер.

САД и земље НАТО-а су 2014. године усвојиле Европску иницијативу за обуздавање након догађаја на Криму и на истоку Украјине, чији је циљ „обуздавање агресивних дејстава Русије“ и заштита европских савезника.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала