Фашизам у Хрватској: Деца црнокошуљаши уз „За дом спремни“ (фото)

© AP PhotoУсташе
Усташе - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф сплитског огранка десничарске Хрватске странке права Ивица Владава објавио је фотографију на којој су двоје деце у црној униформи и фантомкама.

Деца са фотографије коју је бивши припадник ХОС-а објавио на Фејсбуку имају и извезен грб те војне формације на којем је и усташки поклич „За дом спремни“.

„Има ко ће иза нас остати ’за дом спреман‘, ма колико се трудили петокракаши! Бог и Хрвати! За дом спремни“, написао је Владава уз фотографију, само неколико дана након што је владина Комисија за суочавање с прошлошћу тај поклич прогласила неуставним, односно да може да се користи само у изузетним ситуацијама и уз посебну дозволу.

Владава је иначе био и учесник протеста пред сплитским позориштем због представе редитеља Оливера Фрљића заједно са Марком Шкејом, познатим по томе што носи „хитлеровске“ бркове, и носио је транспарент на којем је писало „И у рату и у миру, ми смо спремни“.

Упитан да ли су на фотографији његова деца, Владава је за портал „Индекс“ рекао да нису и да је фотографију скинуо са друштвене мреже.

„Немам појма чија је то слика. То је алегорија“, одговорио је Владава.

На питање да објасни ту алегорију, бивши ХОС-овац је рекао да је реч о „зафрканцији“, те да тај портал њему и његовим истомишљеницима за то и служи.

„Нема ту ништа озбиљно, тако да не треба то гледати с озбиљне стране. То је међусобна зафрканција сабораца у вези са овим поздравом и овом забраном. С тим се зафркава. Као наставиће се поздрављати. То је као провокација, једноставно, сад ће сви почети једноставно то. Свака забрана ретроактивно изазива реакцију. Најгора ствар је што ће деца наставити да потенцирају то. У том смислу је то тако, а не истицање своје деце“, навео је овај бивши ХОС-овац.

„Не знам, дошла слика, свако ставља, они поздрављају, можеш се само зафркавати. Нисам толико скренуо“, додаје Владава.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала