Нема даље: Приштина повукла потез после кога су шансе за договор са Београдом – мртве

Пратите нас
Влада Косова одбила договор о почетку израде статута за формирањe ЗСО постигнут на недавном састанку у Бриселу између Београда и Приштине, уз присуство европских високих званичника.

Влада Косова није дала зелено светло за израду статута Заједнице српских општина иако је делегација Приштине у Бриселу пружила уверавање да ће се то десити,  потврђено је Спутњику у редовима блиским косовским властима.

Европа - илустрација - Sputnik Србија
Србија не пристаје на измене споразума о ЗСО

Како је речено, влада је закључила да „ниједан званичник Приштине нема мандат да доноси одлуке ван уставног оквира“. Као и да ће Статут бити израђен, када влада то наложи тиму који је формирала претходна власт још 2016.

Овом одлуком владе у Приштини фактички је погажено обећање које је албанска делегација дала на недавно одржаном састанку у Бриселу у наставку дијалогу са Београдом. Тада су пружили уверавања да ће дозволити надлежном тиму да почне припреме за израду нацрта статута Заједнице.

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, само потврђује за Спутњик оно што Београд већ годинама говори, а то је да Приштина неће да реализује кључни део бриселског споразума — формирање Заједнице српских општина.

„Они желе да обесмисле ЗСО, да је оставе без икаквих надлежности и да на тај начин заправо пониште бриселски споразум“, уверен је Дрецун.

Наш саговорник каже да је Србија у више наврата упозоравала и Приштину и Брисел и међународну заједницу да је бриселски споразум, као и цео процес нормализације односа, без ЗСО —  мртав.

„Сада је на онима који су покровитељи ових разговора и договора, а то је Европска унија,  да реагују. Значи, не могу да се понашају тако ноншалантно  када Приштина евидентно годинама избегава да реализује обавезу да се формира ЗСО“, наглашава наш саговорник.  

Улазак у зграду Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија
Брисел нема појма када ће Приштина да формира ЗСО

Дрецун пита и да ли ми треба да верујемо у наивну тезу да Брисел и Вашингтон немају довољно утицаја на Приштину да испоштује оно што је прихватила као своју обавезу. 

„Београд је испунио све што је било до њега, сада је све на Приштини. Неозбиљна је прича која стиже из Брисела и Вашингтона. Они су ти који имају довољно могућности и морају да натерају Приштину да прихвати договорено и оно што је прихватила као своју обавезу“, прецизан је Дрецун.  

Делегације Београда и Приштине крајем фебруара одржале су у Бриселу техничке разговоре после 14 месеци паузе. Делегацију Београда предводио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, а за Београд је кључна тема била управо — формирање Заједнице српских општина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала