Изетбеговић: Да ли би Вучић пристао да је у мојим ципелама?

© AFP 2023 / Andrej ISAKOVIC Бакир Изетбеговић
Бакир Изетбеговић - Sputnik Србија
Пратите нас
Члан Председништва Босне и Херцеговине и председник СДА Бакир Изетбеговић, коментаришући односе са Србијом и питање границе о којем се разговарало на састанку у Мостару, казао је да нема пристанка на оно што ни српска страна не би прихватила.

„Нема пристанка на оно што ни они не би прихватили. Ево господин Вучић да је у мојим ципелама и у мојој ситуацији, би ли он пристао на те ствари? Ко би у овој ситуацији у којој се ја налазим пристао на такву ствар? Зашто бих на такву ствар пристао?“, рекао је Изетбеговић за Н1 у Сарајеву.

На наводе да је конференција за медије након састанка трилатерале у Мостару била на рубу инцидента и да га је председник Србије Александар Вучић чак оптужио да не говори истину, Изетбеговић је казао да су била два предлога од стране Вучића када је реч о граници и централама.

Трилатерала у Мостару - Sputnik Србија
Вучић у Мостару: Правимо оквире где ће се људи осећати сигурно, добро и где ће радити

„Један је био да се раде девијације, да Србија прелази на нашу страну, а друга је била да се на 99 година да право служности или како Срби кажу службености. То су ствари које не решавају председници. Мислим да друга двојица чланова не би имала ништа против са та два решења и не виде проблем. Ја видим да јесте проблем“, казао је Изетбеговић.

„Ако су поклопили земљиште, у функцији тих електрана, ако су протекле милијарде кубних метара Дрине, а нисмо добили паре, за мене је то проблем. Ја то не могу пребијати преко колена. Србија нам нуди неизграђено земљиште. Ко је Бакир Изетбеговић? Није то моја ни Човићева ни Иванићева ћаћевина. Нисам спреман предати земљу. Они се таксативно нису ту изјаснили“, рекао је он.

Хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић казао да се нада да ћу направити искорак ка српском предлогу, рекао је Изетбеговић и додао да не могу да разговара озбиљно док експерти не седну и не припреме неке предлоге.

„Нема ту отвореног питања, ми смо признали Србију, Србија је признала нас. Проблем је демаркација, обележавање тога и ово што Србија тражи мимо тога. Да се направи посебан режим за те централе. Ако се утврди да су оне српске 100 одсто, зашто не би помогли људима да се неким жицама то огради, да се то користи. Тада морају да плате потопљено земљиште и коришћење водног ресурса. За све време и за све будуће време то нису ствари које се ломе преко колена“, рекао је Изетбеговић.

На питање шта ако се докаже да је Електропривреда БиХ учествовала у градњи хидроцентрала, Изетбеговић је казао „да се онда ради о милијардама које нам нису платили“.

„Тражићу да се плати, до задњег пенија. Мислим да ће се решити до уласка Србије у ЕУ. Треба да реши отворена питања са суседним земљама, а ако није у стању, да пристане на арбитражу“, казао је Изетбеговић.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала