Челик из Србије на подлеже Трамповим мерама, али...

© Tanjug / Раде ПрелићЖелезара Смедерево
Железара Смедерево - Sputnik Србија
Пратите нас
Извоз челика из Србије није директно погођен ноћашњом одлуком америчког председника Доналда Трампа да потпише оквирни споразум о увођењу тарифе од 25 одсто на увоз челика и од десет одсто на увоз алуминијума, који би требало да ступи на снагу за 15 дана, али би могло бити индиректних.

Министар трговине Расим Љајић каже да директних последица на Србију неће бити, јер се челик из наше земље ни када је „Ју-Ес стил“ био у Србији није извозио у Америку због великих трошкова превоза, али да ће индиректних последица свакако бити.

Амерички председник Доналд Трамп потписује документа у Овалном кабинету - Sputnik Србија
Трамп потписао указ о увођењу високих такси на увоз челика и алуминијума

„Директних последица неће бити, зато што ми углавном извозимо челик у европске земље, највише у Италију, а посебно се повећао извоз челика у Румунију и у Бугарску, због смањених трошкова производње и транспорта“, објашњава Љајић.

Међутим, индиректно, оцењује Љајић, могуће је да се осете ефекти Трампове одлуке.

Каже да је кинески „ХБИС груп“, који су власници Железаре у Смедереву, трећи произвођач и да они не извозе у Америку, већ у Европу.

„Може се појавити већа количина на ЕУ тржишту, и то вероватно може да утиче на цену, јер понуда може да буде већа од тражње“, каже Љјић и додаје да је Србија у протеклом периоду у Америку извезла челик у вредности од свега 11 милиона долара.

Љајић додаје да је, по његовом мишљењу, највећи негативан ефекат одлуке америчког председника тај што ова мера САД може да буде почетак увођења различитих протекционистичких мера широм света.

„Долазимо у парадокс да земља која је била највећи промотер слободног тржишта сада уводи овакве мере“, оцењује Љајић.

 

Танјуг

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала