Литванија захтева уклањање руских војних споменика

© Wikipedia / PIERRE ANDRE LECLERCQ Споменик војницима Црвене армије на гробљу Антакалнис у Вилњусу
Споменик војницима Црвене армије на гробљу Антакалнис у Вилњусу - Sputnik Србија
Пратите нас
Општина Вилњус упутила је захтев руководству литванског удружења за војну историју „Заборављени војници“ да до 31. марта 2018. године демонтира два надгробна споменика постављена на гробове совјетских војника и војника царске Русије на гробљу Антакалнис, изјавио је за Спутњик председник удружења Виктор Орлов.
Зграда Министарства иностраних послова Русије - Sputnik Србија
Москва: Уклањање споменика војницима Црвене армије — чин вандализма

„Скупштина града Вилњуса захтева да се до 31. марта или демонтирају споменици постављени на гробљу Антакалнис, или да се поново прође процедура за легализацију регистрације“, истакао је Орлов.

Међутим, према његовим речима, процес ће трајати шест месеци, јер до краја марта „то није могуће урадити“. Он је напоменуо да се у писму градске скупштине стоји да „наводно натпис на једном од два надгробних споменика није истинит, али се не наводи на којем од споменика.“

У овом тренутку води се судски поступак о тим чињеницама, а суд још није донео пресуду. Истовремено, од удружења је затражено да демонтира плоче пре доношења одлуке суда. Због тога се руководство литванске асоцијације обратило општини да спречи демонтажу.

Почетком децембра 2017. године Амбасада Русије је обавештена да је Литванија блокирала војно-меморијалне активности за уређење гробница совјетских војника. 

На гробљу Антакалнис у једној гробници сахрањени су остаци војника руске царске војске, који су погинули 1915. године током одбране Вилне. У другом гробу сахрањени су шест совјетских идентификованих војника и један непознати војник који су пронађени у округу Швенченску.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала