Италијанима је дојадила ЕУ

© Фото : fornita da Alessandro Bertoldi / Алесандро Бертолди
Алесандро Бертолди - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Италијански политички консултант, аналитичар и представник коалиције десног центра Алесандро Бертолди за Спутњик коментарише резултате парламентарних избора који су били одржани у Италији почетком марта.

Шта мислите о резултатима избора? Какво је сад расположење у земљи?

— Италија је 4. марта применила демократију у пракси, и то је веома добро. За последњих пет година ми нисмо гласали, јер није било избора, а дошло је до формирања и падања чак четири различите владе које није изабрао народ.

Алексеј Пушков - Sputnik Србија
Пушков: Италија ушла у раздобље евроскептицизма

Све политичке снаге би морале да усвајају одлуке грађана, а такође и да слушају и покушају да схвате зашто народ тако гласа и шта је својим избором хтео да каже владајућој класи. То се односи и на протесте. Очигледно је да се системске партије и традиционална политика налазе на низбрдици, као уосталом и у другим државама Европе. Држава хоће промене, у политику генерално мало ко верује, али грађани желе да промене ту ситуацију и зато су гласали за Покрет пет звездица и нову Лигу. Алтернативу постојећем систему желе пре свега они којима је тешко и они који пролазе кроз кризу. Индустрија и економија у целини пролазе кроз фазу неизвесности, јер нико не зна шта нас чека, шта следи и није јасно да ли ће доћи до формирања владе и ко ће бити на њеном челу.

Уверен сам да ћемо ускоро добити одговоре од политичара, као и да ће нови људи који буду водили државу ојачати тржишта и да ће се бавити реалном економијом. То неће бити једноставан период за Италију, али мислим да су политичке снаге „сазреле“ захваљујући изборима. Верујем у своју земљу, без обзира на бројне промене.

Лига и Покрет пет звездица су резултате које су постигли на овим изборима окарактерисали као историјску победу. Чија је, заправо, њихова победа?

— Без сумње, на изборима су победиле снаге које сте поменули. Два млада лидера — Луиђи ди Мајо и Матео Салвини — одлично се разумеју и сналазе у свим питањима која се тичу Севера и Југа, сваки од њих у својој „епархији“. У предизборној кампањи они су већ предложили одговоре на два главна проблема наше државе: незапосленост, која се посебно осећа на југу и незадовољство претераним присуством миграната на северу. Оно што је заједнички именитељ је несигурност, нејасноћа. Формални победник је коалиција десног центра.

Шта је следећи корак? Како ће се формирати влада, имајући у виду да нико нема апсолутну већину? Да ли ће Италијани морати опет да гласају за неколико месеци?

— Следеће недеље очекујемо формирање нове владе, избор новог председника Сената, као и посланичко веће, што ће показати до каквих коалиција је дошло, односно ко ће подржавати десни центар и Покрет пет звездица. Председник Италије ће се сусрести са свим политичким групама и одлучити коме ће поверити формирање владе и ко ће добити већину у обе палате парламента. То неће бити једноставно, али је могуће. У супротном ћемо заиста морати опет да гласамо.

Силвио Берлускони на дан избора у Италији - Sputnik Србија
Италија — Интензивни преговори о формирању владе

Резултати избора су показали постојеће поделе између севера и југа?

— Без сумње. Још ниједном за последњих 100 година, држава није била толико политички подељена по линији север—југ. У областима где се осећа економска криза и влада велика незапосленост, људи су гласали за Пет звездица, а на северу где су мигранти велики проблем, победила је Лига. Значајну улогу је одиграло обећање Покрета пет звездица да ће увести обавезна примања за оне који су остали без посла. То обећање је привукло велики број сиромашних и незапослених гласача.

Шта значи овај резултат за будуће односе Италије и Европе?

— У односима између Италије и ЕУ резултати избора су јасна и директна порука Бриселу. Демократска партија, највише „проевропски“ оријентисана партија и делимично Напред Италија! изгубили су значајне политичке поене током избора. Евроскептици су освојили апсолутну већину у Парламенту. Ако скупимо резултате Лиге и Покрета пет звездица, као и Алијансе италијанска браћа, добијамо скоро 60 одсто гласова. Италијанима је дојадила ЕУ и они не желе да им се однекуд говори шта да раде. Европски апарат мора да слуша појединачне државе и да се пита шта конкретно може да се уради како се Унија не би распала. И то што пре.

Не мислим да ће било која влада јавно и директно угрозити односе са ЕУ. У време кризе, Стари свет мора да остане јединствен, како би изашао на крај са свим глобалним изазовима. Али исто тако, ЕУ мора да буде спремна за нове изазове и унутрашње промене. Избори су увек наук за оне који су на власти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала