Бракови, разводи, новац и злостављање: Буран емотивни живот генијалног Стивена Хокинга

© AP Photo / Lynne SladkyСтивен Хокинг и Илејн Мејсон
Стивен Хокинг и Илејн Мејсон - Sputnik Србија
Пратите нас
Брак легендарног британског астрофизичара и писца Стивена Хокинга и његове љубави из факултетских дана Џејн Вајлд доказ је да права љубав не познаје границе.
Стивен Хокинг - Sputnik Србија
Овако је Хокинг говорио о Богу, филозофији, ванземаљцима...

Вајлдова и Хокинг су се упознали 1962. године док су обоје студирали на Кембриџу. Он је студирао астрофизику, док је Вајлдова студирала књижевност. Њу је пријатељ упозорио да је Стивенова породица помало „ћакнута“, али она није марила за то. Када је идуће године Хокингу дијагностификована амиотрофична латерална склероза (АЛС), Вајлдова га није напустила, напротив, остали су заједно и 1965. године су се венчали.

У интервјуу за „Гардијан“ 2015. године Џејн Вајлд је рекла да је Стивенова породица често говорила да њихов брак неће успети, па су јој чак говорили да је једноставно не воле.

„Његова мајка ми је рекла да ме не воле јер се не уклапам у њихову породицу“, рекла је тада.

„Да вам искрено кажем, ја сам била у браку с три особе — Стивеном, АЛС-ом и физиком“, открила је Џејн. „Чак и да није био болестан ту би уз њега још била физика. Госпођа Ајнштајн је као разлог за свој развод од Алберта навела физику.“

Вајлдова је открила и да је Стивен често умео да се повлачи у себе док су били у браку. Покушавао је да јој објасни физику и то чиме се бави, али она никада није успела да се пробије у тај део његове личности. Њиховом браку су касније штету нанеле и медицинске сестре које су се бринуле за Хокинга када Џејн више није могла. Пошто је Хокингу требала константна нега, он и Џејн више нису имали толико потребну приватност, а неке од сестара су, према Џејн, на врло очигледан начин поткопавале њихов брак.

„Шапутале су о нама и нису одобравале неке делове нашег односа“, открила је Џејн.

Бритaнски физичар Стивен Хокинг - Sputnik Србија
Преминуо Стивен Хокинг

„Брига о Стивену је била велика мука. Особе које брину за неког с инвалидитетом су веома усамљене. Када се присетим тих дана, право је чудо да сам изгурала то све“, рекла је Џејн за „Гардијан“ и додала да је и Стивеново одбијање да прича о својој болести допринела њиховом разилажењу.

„Касније је постао попут детета с огромним егом, а ја сам му престала да будем жена и постала сам му слушкиња.“

Илејн Мејсон, једна од тих медицинских сестра које је Џејн оптужила за поткопавање њиховог брака, који је на крају резултирао разводом 1991. године, постала је Хокингова друга жена четири године након што су се она и он развели.

© AP Photo / Jonathan Short/InvisionСтивен Хокинг са бившом супругом Џејн Вајлд, која стоји лево од њега.
Стивен Хокинг са бившом супругом Џејн Вајлд, која стоји лево од њега. - Sputnik Србија
Стивен Хокинг са бившом супругом Џејн Вајлд, која стоји лево од њега.

Брак Илејн и Стивена је од самог почетка био контроверзан — делимично због чињенице да је Стивен због ње напустио своју жену с којом је био у браку 26 година, а делимично због сумњи да је Илејн желела да се обогати на рачуна Хокингове славе.

Друге медицинске сестре које су се током година бринуле за Стивена су 2004. године изашле у јавност с оптужбама да је Илејн емотивно и физички злостављала Хокинга. Када је једна од њих прочитала те вести, рекла је за „Дејли мејлу“ да је то не чуди, те да је управо због тога она и престала да ради за Хокинга.

„Етика наше професије и њен третман су у потпуној колизији“, рекла је том приликом анонимна медицинска сестра.

Енглески космолог Стивен Хокинг и руски компјутерски милијардер Јуриј Милнер - Sputnik Србија
Стивен Хокинг: Роботи ће потпуно заменити људе

Полиција је истражила те наводе, али није пронашла доказе о злостављању. Хокинг је сам порекао да га је Мејсонова злостављала. Вајлдова је на медијске написе реаговала с индигнацијом.

„Било ми је лоше кад сам то чула. Он је посебан човек, али и рањив. Надам се само да ће његова деца интервенисати и рећи му да би нешто требало да се уради“, рекла је Вајлдова.

Мејсонова и Хокинг су се развели након 11 година брака, али том приликом нису навели разлог за развод.

Према писању „Венити фера“, Мејсонова је од брака с Хокингом профитирала. Пар је наводно био власник 3,6 милиона долара вредне куће у Њуаму, а није познато колико је новца Мејсонова добила од његових других извора зараде.

Није познато да ли је Хокинг имао тестамент.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала