Москва оптужује Кијев за мешање у унутрашње ствари Русије

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Уђи у базу фотографијаРуско министарство спољних послова
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука Украјине да не дозволи држављанима Русије да гласају у Амбасади и Генералном конзулату на председничким изборима 18. марта догађај је без преседана, то је директно мешање у унутрашње ствари Русије, наведено је у саопштењу Министарства иностраних послова Русије.
Украјинска полиција у Кијеву - Sputnik Србија
Кијев неће дозволити руским држављанима да гласају у Украјини

„Реч је о отвореном мешању у строго унутрашње послове Руске Федерације, које води ескалацији напетости у ионако не баш добрим билателарним односима“, наведено је у документу.

Министарство је нагласило да ове мере противрече не само Бечким конвенцијама о дипломатским и конзуларним односима, него и међународним правним нормама, а пре свега одредбама Конвенције о заштити људских права и основним слободама 1950. године. 

„Оваква дејства су без преседана и не уклапају се у општеприхваћене представе о цивилизованим земљама“, сматра Министарство. 

Наведено је да ова одлука не изазива ништа осим узнемирености. 

Русија, како је наведено, очекује да ће дејства Кијева оценити ОЕБС и Уједињене нације. Стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевић потврдио је раније да ће Москва искористити све могућности ОЕБс-а уколико гласање на територији Украјине буде онемогућено. 


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала