Руски амбасадор у Лондону: Можда се „случај Скрипаљ“ није ни догодио

© REUTERS / Toby MelvilleПолиција на месту где је наводно отрован бивши обавештајац Сергеј Скрипаљ,
Полиција на месту где је наводно отрован бивши обавештајац Сергеј Скрипаљ, - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасада Русије добила је ноту из Министарства иностраних послова Велике Британије у којој је наведено да је сарадник британских специјалних служби, бивши пуковник Државне обавештајне управе (ГРУ) Русије Сергеј Скрипаљ у критичном стању, али та информација није довољна, изјавио је руски амбасадор у Лондону Александар Јаковенко.
Припадници британске полиције током истраге тровања бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља у Салсберију - Sputnik Србија
Руски амбасадор: Притисак Москве пренео случај Скрипаљ у правни оквир

Британска страна тврди да је у тровање нервно-паралитичком супстанцом из групе „новичок“ Скрипаља и његове кћерке Јулије умешана Русија. Британска премијерка Тереза Меј објавила је у среду низ мера против Русије, међу којима су протеривање 23 руских дипломата и замрзавање свих билатералних контаката на високом нивоу. 

„Управо смо добили ноту из Форин офиса да је породица Скрипаљ у критичном стању, али за нас су те информације недовољне. Британци и даље крију од нас медицински закључак, немамо приступ повређенима, немамо могућност да разговарамо с лекарима. Нико овде чак није објавио ни фотографију. Због тога, можда су живи, а можда нису, можда се уопште ништа није ни догодило. То јест, нуде нам да им верујемо на реч, што је апсолутно неприхватљиво“, рекао је амбасадор. 

Он је навео да ће Москва на Лондон вршити формални притисак.

„Нажалост, они ће избегавати било какве контакте с Амбасадом, информације се дају врло дозирано, у општим цртама, то је нови стил британске политике“, додао је он. 

Јаковенко је нагласио да Лондон има обавезу да саопшти Москви какво је здравствено стање руске држављанке Јулије Скрипаљ. 

„Они, рецимо, посматрају Сергеја Скрипаља као британског држављанина, због тога одбијају да говоре о његовом здравственом стању. Што се тиче Јулије Скрипаљ, она је руска држављанка и они то признају, али такође ништа не говоре о њој. У вези с тим сматрамо да то противречи међународном праву. У складу с Бечком конвенцијом имамо пуно право да добијемо потпуне информације о здравственом стању руског држављанина, што нам одбијају“, рекао је Јаковенко. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала