Ђина Хаспел — враћа ли се ЦИА провереним методама мучења

© REUTERS / U.S. Department of DefenseЗатвор Гвантанамо
Затвор Гвантанамо - Sputnik Србија
Пратите нас
Од тренутка када је Трамп одлучио да унапреди Ђину Хаспел, која је раније била заменица директора ЦИА, и постави је на место шефице обавештајне службе, многи стручњаци широм света изражавају своју дубоку забринутост због тог потеза, имајући у виду неславну прошлост те даме и њену приврженост методама силе.

За Спутњик је ситуацију у вези са именовањем Хаспелове на место шефице ЦИА коментарисао професор Бостонског универзитета Томас Велен, који сматра да је то заправо другоразредна вест наспрам других скандала који брину администрацију председника Трампа.

Рекс Тилерсон - Sputnik Србија
Освета због „морона“: Шта се у ствари крије иза новог потреса у Белој кући

„Морамо се сетити да је Хаспелова највећи део свог радног века од средине осамдесетих година прошлог века провела у иностранству и да је њена прошлост прилично магловита. Знамо да је радила као заменица шефа ЦИА, као и да је била начелница одељења тајних операција. Али оно што знамо о ономе што је она радила у тајном затвору на Тајланду недвосмислено говори о њој. Посебно је битан податак да се у том затвору практиковало мучење водом, а да је Трамп помињао да жели да врати тај метод“, објашњава Велен.

Наш саговорник истиче да је у политичком смислу именовање жене за шефицу централне обавештајне агенције приличан плус за Трампа, који тиме посредно показује како не занемарује жене у државној управи. Трамп сада нема довољно поверења у оне који су у редовима државне администрације и ово је можда корак ка формирању вишег нивоа међусобног поверења.

„Са друге стране, чињеница да је Хаспелова руководила тајним затвором полако излази на површину и, на пример, чувени јастреб Џон Мекејн је изразио сумњу у Трампов избор. Али то је разумљиво, јер је он сам био мучен у вијетнамским затворима током рата. Мени се чини да је он зато прилично узнемирен због чињенице да је баш Хаспелова сада на челу ове службе, имајући у виду њену прошлост. Једног од затвореника наводно је више од педесет пута мучила водом и исти тај човек је изгубио око, јер су његову главу ударали о зид. Прича се да је постојао видео-снимак тих мучења током испитивања затвореника, али је Хаспелова уништила те доказе. То о чему се прича је заиста, најблаже речено, веома непријатно“, каже Велен.

И заиста, наглашава наш саговорник, именовање Хаспелове ће можда довести до повратка метода које су у међувремену биле забрањене.

„То показује да Трамп покушава да ојача ЦИА и да је прилагоди сопственом виђењу обавештајне службе. На крају, он је то отворено говорио током своје изборне кампање“, закључује Велен.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала