Руски пранкери раскринкали планове ЕУ за дискредитовање избора у Русији (видео)

© AP Photo / Pavel GolovkinВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски пранкери Лексус и Вован позвали су директорку европске платформе за демократске изборе Штефани Шифер, посматрача асоцијације „Голос“ у ЕУ, представљајући се као украјински посланик.

Пранкери су питали Шиферову о законитости председничких избора 18. марта у Русији. Она је одговорила да руски изборни закони не испуњавају међународне стандарде.

Са Штефани Шифер пранкери су говорили у име Андреја Парубија, председавајућег Врховне раде Украјине. На питање о могућности стварања „информационе буке“ око руских избора, Шиферова је обећала да ће „укључити“ украјинске колеге на „мејлинг листу“ и да ће им пружити све потребне информације, између осталог и од „Голоса“.

„Са задовољством ћемо вам пружити све податке које имамо о квалитету ових избора у Руској Федерацији“, истакла је Шиферова.

На предлог „Парубија“ да дају своја средства „ако је то прикладно“, Шиферова му се захвалила на великодушности и обећала да ће послати рачун организације.

„Парубиј је упитао: Да ли можемо већ у понедељак званично да изјавимо да су ови избори нелегитимни? Она је одговорила: Да. И тамо ћемо имати представнике који ће пружити богат материјал да су ови избори нелегитимни“.

„Пранкери су је упитали да ли може већ сад да каже да избори у Русији нису у складу са законима? А она одговара: да, већ сада се може рећи да они ни са чим нису у складу. И да су незаконити. Већ сад говори. Уочи избора“, коментарисала је главна уредница РТ Маргарита Симоњан.

Пранкери су потом контактирали координаторе посматрача Наваљнога у Јошкар Олеу и Краснојарску, који су изјавили да су спремни да „учине све што је у њиховој моћи да страни медији добију неопходну намонтирану ’слику‘ како би се избори препознали као незаконити“.

Координатор у Москви саветовао је да „пронађу студента, државног службеника, који ће рећи да су га позвали за 500 рубаља или да је под претњом мучења или отказа дошао на бирачко место“.

„Ништа вам више није потребно. Три-четири особе, то је веома важно“, нагласио је активиста.

Затим су пранкери од координатора Наваљног у регионима тражили да страним медијима дају слику нарушавања. И координатори изјављују: „Схватили смо задатак. Наћи ћемо“.

„Суштина је да морамо да направимо слику да су избори нелегитимни,“ рекли су пранкери.

„Схватио сам, сада то треба некако направити. Све је јасно“, одговорили су координатори.

Пранкери: „Имате ли проверене људе?“

Координатори: „Имамо“.

ИЗ МИНУТА У МИНУТ: Путин поново председник (видео)

„Оно што ме овде импресионира је чињеница да ова иста госпођа Шифер и ови млади и активни волонтери штабова Наваљног већ признају изборе као нелегитимне. Истовремено, иста та европска платформа спремна је да финансира ’Голос‘ у Русији за украјински новац и опет у интересу ове друге, да Украјина на политичком нивоу не би могла да призна наше изборе. И после тога они могу себе да називају аполитичном организацијом? Што се тиче наших локалних ’посматрача‘, овај шакализам уопште није нови феномен. Позирање пред страном штампом, блаћење земље са страном подршком одавно је модни феномен“, написао је на Алексеј Стољаров на свом налогу на Фејсбуку.

Шаљивџије из Русије Владимир Кузњецов, познатији као Вован, и Алексеј Стољаров, познатији као Лексус, редовно збијају шале са светским политичарима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала