Побуна у Бриселу: Зашто би Шекспиров језик био супериорнији од језика Волтера?

© Depositphotos.com / SpaxiaxРечник енглеског језика
Речник енглеског језика - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон изјавио је да је енглески језик сувише доминантан у Бриселу, поготово имајући у виду да Велика Британија ускоро излази из Европске уније.

„Ситуација је сада прилично парадоксална. Енглески вероватно никада није био толико присутан у Бриселу колико у тренутку када причамо о ’брегзиту‘“, рекао је Макрон, који је иначе обећао да ће се борити за већу употребу француског језика у институцијама ЕУ и шире, преноси Ројтерс.

Ратна разарања - Sputnik Србија
Трећи светски рат не значи и лансирање атомских бомби

Француски председник је истакао да „та доминација није неизбежна“.

„На нама је да поставимо нека правила, да будемо присутни и француски учинимо језиком који омогућује приступ многобројним могућностима“, указао је Макрон, наводећи као пример односе Европе с франкофоним афричким земљама.

Макрон, који за разлику од својих претходника често говори енглески у јавности када је изван земље, напоменуо је да није реч о потезу против коришћења енглеског језика, већ да је у питању потез у циљу промовисања вишејезичности.

Он је навео да је наклоњен свакоме у Европи ко учи два страна језика и да ће Француска појачати напоре у подучавању европских званичника француском језику.

Такође, најавио је кораке у циљу унапређења учења француског језика у другим земљама, између осталог кроз мрежу француских гимназија у оквиру низа мера.

У међувремену, председник Европске комисије Жан Клод Јункер написао је на Твитеру да „са ентузијазмом подржава вишејезичност“.

„Зашто би Шекспиров језик био супериорнији од језика Волтера? Грешимо што смо постали толико англофони“, рекао је Јункер за телевизију „Франс 5“.

​Ипак, Јункер је напоменуо да је енглески постао свакодневни радни језик унутар институција ЕУ.

„’Брегзит‘ ту ништа неће променити, јер су они који не потичу из западних делова Европе навикли да говоре енглески“, појаснио је он.

Близу 274 милиона људи широм света говори француски и тај језик је дуго био доминантан у седишту ЕУ Бриселу, али је енглески постао свеприсутан у европским институцијама, поготово откако су се источноевропске земље придружиле том блоку 2004. године, наводи британска агенција.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала