Истражитељи саслушали Саркозија, суд доноси одлуку о истрази

© AFP 2023 / Geoffroy Van der Hasselt Никола Саркози, бивши француски председник
Никола Саркози, бивши француски председник - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски истражитељи су данас завршили испитивање бившег француског председника Николе Саркозија, а судије разматрају да ли да покрену формалну истрагу о оптужбама у вези илегалног финансирања његове кампање, саопштили су извори блиски овом случају, преноси агенција Ројтерс.
Побуњеници из Либије славе поред транспарента са фотографијом убијеног Муамера Гадафија. - Sputnik Србија
Стиже наплата: Гадафи се свети Саркозију седам година после сопствене смрти

Истражитељи су данас, други дан заредом, испитивали Саркозија због навода да је некадашњи либијски лидер Муамер Гадафи финансирао његову предизборну кампању 2007. године.

Саркози је јутрос изашао из своје куће у Паризу заједно са адвокатом, с којим се потом одвезао до канцеларије у којој су га судски истражитељи јуче испитивали, преноси Ројтерс.

Саркози је јуче ујутро приведен на разговор у полицији због истраге у вези са финансијским нерегуларностима током његове изборне кампање 2007. године. Истрага се води због сумње да је Саркози незаконито примио више милиона евра од Муамера Гадафија.

Судски извор, који је директно упознат с случајем, рекао је за АП да је Саркози јуче задржан у притвору у полицијској станици у Нантеру, западно од Париза.

Саркози и његов бивши шеф особља негирају да су било шта погрешно урадили у случају, који је укључивао финансирање његове победе на председничким изборима 2007. године.

Николас Саркози - Sputnik Србија
Саркози: Како вас није срам да ме питате о Гадафијевом новцу?!

Иако се истрага води од 2013. године, случај је популаризован три године касније када је француско-либански бизнисмен Зијад Такиједин рекао за истраживачки сајт „Медијапарт“ да је испоручио Саркозију и његовом бившем шефу особља кофере из Либије у којима се налазило пет милиона евра у кешу.

Истражитељи испитују тврдње да је Гадафијев режим тајно дао Саркозију укупно педесет милиона евра за кампању 2017. године, што би било знатно изнад легалне границе за финансирање кампање, која је у то време била 21 милион евра.

Поред тога, наводно плаћање кампање Саркозија прекршило би француске прописе, којима се забрањује финансирање из иностранства и захтева објављивање извора средстава за вођење кампање.

Саркози је био председник Француске од 2007. до 2012. године.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала