Британија понижена: Ово је највећи парадокс „брегзита“

© AP Photo / Matt DunhamТрадиционални британски пасош.
Традиционални британски пасош. - Sputnik Србија
Пратите нас
Крајем прошле године британска влада најавила је да ће крајем 2019. вратити у употребу иконични, плави пасош, што је премијерка Тереза Меј описала као „израз наше независности и суверенитета“.

Ових дана појавила се вест да ће уговор за израду новог-старог британског пасоша добити Француско-холандска компанија „Гемалто“.

Бити ил не бити - Sputnik Србија
Бити ил‘ не бити: Хоће ли енглеско и америчко „оружје моћи“ протерати из ЕУ

Понуда те компаније је нижа од најближе ривалске за педесет милиона фунти (око 70 милиона долара). Укупна вредност уговора је процењена на око 700 милиона долара.

Раније је било речи да би се пасоши могли производити у Немачкој или Француској, пошто су компаније из тих земаља ушле у ужи избор.

Пробрегзитовски посланици оштро су критиковали одлуку да се пасоши штампају ван Велике Британије, а конзервативни посланик сер Бил Кеш оценио је да је „потпуно погрешна“.

„Мислим да је то, у најмању руку, неприкладно. Потпуно је непотребно, и симболички — потпуно погрешно. Без обзира на понуђене цене, ово је симболички догађај“, рекао је сер Кеш.

У међувремену, торијевски посланик Прити Пател оценио је одлуку као „ннационално понижење“ и позвао Владу да је опозове.

„Ово би требало да буде тренутак за славље. Повратак плавог, иконичног пасоша поново ће успоставити британски идентитет, али то што су посао добили Французи једноставно је запањујуће. То је национално понижење. Позваћу владу да размотри своја овлашћења и да види могу ли ишта урадити“, рекао је Пател британским медијима.

​Вест да ће се британски пасош правити ван земље изазвала је узбуну на друштвеним мрежама а познати британски бизнисмен Данкан Банајин описао је као „лудило“.

Грађани Велике Британије су натполовичном већином гласали за излазак земље из ЕУ, средином 2016.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала