Африка се цепа на два дела (видео)

Пратите нас
Источна Африка одваја се од остатка континента у оквиру геолошког догађаја који би за милион година могао тај континент да остави без његовог „рога“. Ипак, ова природна појава већ сада изазива проблеме.

Геолошки процеп на источној страни континента, који ће једног дана испунити океан, шири се много брже него што су научници претпостављали. Из тог разлога, кенијски прометни пут Маи Махију урушио се након што се испод њега појавила пукотина, изјавила је Кенијска национална управа за ауто-путеве.

У процеп је продрла вода, додатно погоршавајући проблем стварањем додатних пукотина у земљишту.

„Велики расцеп раздваја Африку на две плоче. Установили смо да се сомалијска плоча одваја од остатка континента брзином од 2,5 центиметара по години. Уколико се овај тренд настави, сомалијска плоча наставиће да се одваја од нубијске плоче, што би могло додатно да угрози постојећу инфраструктуру и безбедност становништва“, рекао је геолог Дејвид Адеде.

Научници ће наставити да раде на проучавању ове појаве, како би могли да саветују владу у вези са најбезбеднијим местима за грађење путева и кућа.

Одвајање сомалијске плоче изазвано је кретањем дела Земљиног омотача, који преноси топлоту од Земљиног језгра ка њеној површини.

 

РТРС

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала