Споменик совјетским пилотима покренуо мали хладни рат у САД

© AP Photo / Martha WaggonerМодел споменика "Пројекат Зебра" у музеју уметности у Елизабет Ситију у САД
Модел споменика Пројекат Зебра у музеју уметности у Елизабет Ситију у САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Власти америчког града Елизабет одбиле су да подигну споменик совјетским пилотима који су погинули у Другом светском рату, преноси Асошијетед прес.
Амерички војни инструктори у Грузији - Sputnik Србија
Стрип рат: Уједињење две балканске земље покреће сукоб Русије и САД

Агенција наводи да су власти одобриле подизање споменика у мају 2017. Трошкове за израду споменика требало је да преузме руска страна, а уређење земље — америчка страна. Међутим, према резултатима новог гласања, пет чланова градског савета супротставило се постављању споменика. Само троје је подржало иницијативу.

Агенција наводи да је споменик од 25 тона требало да буде посвећен совјетским пилотима који су ишли на обуку у САД у оквиру „Пројекта зебра“, који је декласификован 2013. године. Конкретно, он је требало да овековечи сећање на војнике погинуле 1945. године приликом преласка амфибијског авиона у СССР.

Притом је погоршање руско-америчких односа било главна околност која је ометала раније постигнуте споразуме.

„Схватам да се ради о одавању почасти јунацима који су погинули у Другом светском рату и да има америчких војника који су се борили у овом рату, а сахрањени су у Русији. Али сада је другачије време“, рекла је чланица Градског савета Анита Хамер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала