Иза симпатије Трампа према Путину крије се сурова реалност

© AP Photo / Jorge SilvaПредседници Русије и САД Владимир Путин и Доналд Трамп разговарају на церемонији фотографисања на самиту АПЕК-а у Вијетнаму
Председници Русије и САД Владимир Путин и Доналд Трамп разговарају на церемонији фотографисања на самиту АПЕК-а у Вијетнаму - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако председник САД Доналд Трамп не крије своју симпатију према руском лидеру Владимиру Путину, протеривање руских дипломата и затварање конзулата у Сијетлу показује да иза свега тога стоји сурова реалност – политика америчких власти према Русији остала је чврста као и за време Трамповог претходника Барака Обаме, оцењује лист „Тајм“.

Како се наводи, добар пример те реалности је Украјина, будући да је Трампова администрација још децембра прошле године одобрила продају оружја тој земљи укључујући и противтенковске системе „Џевелин“.

Председнци Русије и САД Владимир Путин и Доналд Трамп разговарају на церемонији фотографисања на самиту АПЕК-а у Вијетнаму - Sputnik Србија
Дошло је време да се Путин и Трамп састану

Док је Обама био на власти, додаје лист, таквих конкретних мера није било, већ се војна сарадња са Украјином сводила на обуку и испоруку пратеће опреме, али Трамп је ту сарадњу подигао на други ниво.

Поред тога, када је Трамп критиковао савезнике из НАТО-а за недовољан финансијски допринос у Алијанси, кривили су га да тиме провоцира Русију. Међутим, након што су земље-чланице предузеле кораке које је Трамп захтевао, НАТО је ојачао и десило се оно што Путин није очекивао, наводи аутор чланка.

Протеривање дипломата је још један пример – за време Обаме протерано је 35 чиновника руске дипломатске мисије и затворене су две викендице, што је симболично у односу на оно што је урадио Трамп како би се зауставило мешање Русије у изборе широм света, истиче он.

И то није све, иако амерички председник никада није јавно признао да се Русија мешала у изборе, његова администрација је поред протеривања увела и додатне санкције Русије. „Можда он и не жели Путина да назове лажљивцем, али је стао на страну Запада и јасно ставио свима до знања да свему има граница“, закључује аутор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала