Весељи: Нећемо дозволити „боснизацију“ ни поделу Косова

© AFP 2023 / Armend NIMANI Кадри Весељи
Кадри Весељи - Sputnik Србија
Пратите нас
Председавајући косовске скупштине и лидер Демократске партије Косова (ДПК) Кадри Весељи изјавио је, поводом хапшења Марка Ђурића, да нико не може да дође на Косово и провоцира својим изјавама, те да неће дозволити „боснизацију“ или поделу Косова.

Весељи је у интервјуу за агенцију „Косова прес“ рекао да „снажно подржава акцију хапшења Марка Ђурића, јер је без дозволе ушао на територију Косова“ и високо је оценио полицијску операцију, рекавши да је то „најпрофесионалнија полиција, која је упркос ризику обавила посао, не повредивши никога“, преноси РТК на српском језику.

Наводи се да је Весељи изнео тврдњу да је дошло до „неодговорног понашања српских институција“, додајући да је „нереална идеја Срба да од Косова направе другу Босну, покушавајући да без сагласности косовских институција успоставе Асоцијацију (Заједницу српских општина — ЗСО)“.

Упамти Србијо, бам бам, никад нећеш добити Косово! - Sputnik Србија
Упамти Србијо, бам, бам, бам, никад нећеш добити Косово! (видео)

„Никад нећемо то дозволити, врло сам јасан у том погледу… Али нека се разочарају, истовремено нека и полуде они који мисле да ће моћи да граде паралелизам или да ће моћи да наметну одлуке Косову изван институција Косова. То важи и за Српску листу и за опозицију“, казао је Весељи.

Он је додао да ће „Асоцијација (ЗСО) бити формирана, али по законима и уставу Косова“.

Лидер ДПК је говорио и о депортацији турских држављана, наводећи да се „тако нешто више никада неће поновити“.

„Ово питање мора да се разјасни, и свако ко је умешан мораће да сноси одговорност“, изјавио је Весељи и додао да би, када би министар спољних послова био из редова ДПК, министар „био смењен за два минута“.

Весељи је рекао да је био „постиђен начином привођења и депортације турских држављана за Турску“ и да је „тражио извињење члановима породице привођених“.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала