Палестинци настављају протесте, расте број убијених

© AP Photo / Tsafrir AbayovИзраелски војници у близини појаса Газе
Израелски војници у близини појаса Газе - Sputnik Србија
Пратите нас
Неколико хиљада Палестинаца остало је данас под шаторима дуж границе Појаса Газе и Израела настављајући да тражи право на повратак избеглица и њихових потомака на територију која сада припада Израелу, у време када је број демонстраната које су убили израелски војници на протестима у петак порастао на 16.

Међутим, број окупљених Палестинаца данас је значајно мањи него на врхунцу демонстрација током викенда, када је забележено најгоре насиље у Гази од рата између Израела и Хамаса 2014. године.

Већина демонстраната данас се држала на безбедној удаљености, пазећи на израелске војнике који су остали на својим позицијама с друге стране границе.

Иван Пернар - Sputnik Србија
Пернар амбасадору Палестине у Београду: Под окупацијом сте! (видео, фото)

Израелска војска саопштила је раније да су убијени Палестинци у петак, првог дана протеста, пуцали на војнике, котрљали запаљене гуме и бацали камење и бомбе ка граници, подсећа Ројтерс.

Хамас је саопштио да је петоро убијених припадало оружаном крилу тог екстремистичког покрета. Израел тврди да је осморо од, како је раније објављено, 15 убијених припадало Хамасу, а двоје другим војним фракцијама.

Број убијених данас је порастао на 16, након што су палестински медицински званичници саопштили да је 29-годишњи мушкарац преминуо од рана задобијених у петак.

Оружано крило покрета Исламистички џихад саопштило је да је реч о њиховом члану.

Дуж границе Појаса Газе и Израела у петак је започео шестонедељни протест на ком се окупило десетине хиљада Палестинаца који траже право на повратак на територију која сада припада Израелу.

Агенције су тада пренеле да су израелске снаге убиле 15 Палестинаца првог дана протеста који је организовао Хамас против блокаде границе.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала