Конзулат Русије у Сијетлу затворен, Стејт департмент информисан

© SputnikГенерални конзулат Русије у Сијетлу
Генерални конзулат Русије у Сијетлу - Sputnik Србија
Пратите нас
Све ствари из просторија Генералног конзулата Русије у Сијетлу су изнете, у недељу је Стејт департмент обавештен о затварању дипломатске мисије до рока који је одредила америчка страна — до краја 1. априла, саопштио је за Спутњик конзул-саветник Халит Ајсин.
Застава Русије - Sputnik Србија
Русија: Не скидамо руску заставу са конзулата у Сијетлу

„Руководство Генералног конзулата састало се са одељењем Стејт департмента у Сијетлу и назначило да су активности Генералног конзулата у складу са одлуком америчких власти прекинуте“, рекао је конзул-саветник.

Према његовим речима, званичници Стејт департмента су позвани да се попну и прегледају просторије на 25. спрату вишеспратнице у центру града, али су ови то одбили. „Рекли су да ће посетити нашу канцеларију сутра. Конзул ће присуствовати у случају да изненада буде неких притужби, али сумњам да ће их бити“, додао је руски дипломата.

Према његовим речима, сви документи и ствари су пребачени у резиденцију Генералног конзула, где је већ почео да ради штаб који ће припремити извоз свих ствари у друга дипломатска представништва и конзервацију зграде. Американци су тражили да се резиденција напусти до 24. априла.  

Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија
Русија: 60 америчких дипломата — персоне нон грата

Прошле недеље су САД објавиле да протерују 48 руских дипломата и 12 чланова мисије Русије у УН, као и да затварају Генерални конзулат Русије у Сијетлу због случаја Скрипаљ. Русија је као одговор на то протерала 60 америчких дипломата и повукла сагласност на рад Генералног конзулата САД у Санкт Петербургу.

У британском граду Солсберију 4. марта су отровани бивши пуковник Главне оперативне управе Русије (ГРУ), Сергеј Скрипаљ, који је радио за британске обавештајне службе, и његова ћерка Јулија. Британска страна тврди да је у тровање Скрипаљевих супстанцом А-234 умешана Русија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала