Да ли је на видику нова Карипска криза у Црном мору?

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаКрим
Крим - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјинске власти покушавају да изазову другу Карипску кризу у комплексним руско-украјинским односима, рекао је за Спутњик заменик премијер Владе Крима и стални представник Крима при администрацији председника Русије Георгиј Мурадов.
Председнички избори у Русији 2018. - Sputnik Србија
Крим први пут гласа у Русији

Према речима Мурадова, претње Кијева да ће пленити све бродове које испловљавају из кримских лука су погубне за Украјину. 

Раније је Погранична служба Украјине саопштила да ће Кијев реаговати на „кршење“ реда испловљавања бродова из кримских лука.

Та изјава је дошла након инцидента са руским рибарским бродом „Норд“ који су прошле недеље задржали украјински граничари.

У њему се налазило девет чланова посаде, сви са руским пасошима. „Норд“ је заплењен и тренутно се налази у луци Бердјанск. Морнари су стављени под административни протокол и забрањено им је да напуштају брод. 

Њихови адвокати сматрају да их терају да се декларишу као Украјинци. Руском конзулу није дозвољено да их посети, а забрањено је и пружање медицинске помоћи посади. Касније су капетана Владимира Горбатенка пребацили у Херсон, где се налази седиште одељења СБУ. У Кијеву су саопштили да му прети пет година затвора.

Остатак посаде је и даље у луци.

Кримска управа ФСБ је покренула кривични поступак због отимања руског брода.

Црноморска флота је већ саопштила да је спремна да патролира Азовским и Црним морем. Војници сматрају да Кијев можда формира „право државно пиратство“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала