Поново одвојене комеморације на годишњицу у Јасеновцу

© Sputnik / Ненад ЗорићЈасеновац
Јасеновац - Sputnik Србија
Пратите нас
Ни ове године неће бити јединствене комеморације у знак сећања на жртве логора Јасеновац, као што није било претходне две године, потврдио је за хрватски „Т портал“ председник савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин, а питање колико ће се комеморација одржати остаје отворено.

Портал наводи да дубока подељеност хрватског друштва посебно долази до изражаја сваке године уочи комеморације у Јасеновцу. Већ неколико година, наиме, уз службену комеморацију у организацији државног врха, одржава се још најмање једна, а неретко и више њих.

Услови за одржавање јединствене колоне сећања на жртве усташких злочина нису се стекли нити ове године, рекао је Хабулин.

Јасеновац - Sputnik Србија
„Јасеновац — Аушвиц Балкана“ у Њујорку

„Јуче смо на нашем Извршном одбору анализирали шта се променило до данас у односу на прошлу годину и дошли смо до закључка да се није променило ништа. Напротив, још је и горе. Ако Влада прихвати препоруке Већа за суочавање с последицама владавине недемократских режима, то ће само донети нове проблеме, у друштву ће се отворити нове полемике, нови сукоби и спорови“, испричао је Хабулин.

Додаје и како му је жао што се поделе настављају и ове године, но како каже, најпре се морају створити неке претпоставке за заједничко боље сутра.

„Пре свега, Влада би требало да поштује Устав — не бежати од антифашизма, већ га прихватити као темељ наше државности. Некаквој усташкој иконографији у Хрватској која жели бити европска држава нипошто нема места. Не заборавимо да је и Европа утемељена на антифашизму, који се схвата као синоним за мирољубивост, слободу и једнакост“, поручио је Хабулин.

Две комеморације, дакле, засад су сасвим сигурне, а колико ће их још бити, преостаје да се види, наводи портал.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала