Повређени у нападу у Немачкој критично, мотив и даље непознат

© AP Photo / Ferdinand Ostrop Терористички напад у немачком граду Минстеру
Терористички напад у немачком граду Минстеру - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачке власти саопштиле су да и даље има особа у критичном стању међу 20 повређених у јучерашњем улетању комбија међу пешаке.

Гувернер Северне Рајне-Вестфалије Армин Лашет рекао је да је јучерашњи дан био „ужасан и тужан“ за народ Минстера и читаве Немачке, као и за народ Холандије, чији грађани су „само седели и постали жртве“.

Гувернер није рекао колико Холанђана је повређено када је 48-годишњи Немац улетео у пешаке у центру Минстера, када су две особе погинуле.

Терористички напад у Немачкој - Sputnik Србија
Напад у Немачкој: Три особе погинуле, више од 50 повређених

Тужиоци, међутим, и даље не знају мотив напада. Нападач је након инцидента одузео себи живот.

Тужилац Мартин Боценхард поручио је у саопштењу да тужилаштво нема трагове о могућем мотиву за јучерашњу несрећу.

Немачки медији пренели су да је возач комбија Јенс Р. (48), без кривичног досијеа.

Како наводи „Билд“, он је пореклом из Сара. „Зидојче цајтунг“ пише да је реч о психички лабилној особи, док ЗДФ јавља да је недавно покушао да изврши самоубиство. Осим тога, наводно је одржавао контакте са екстремном десницом.

Медији преносе изјаве очевидаца који су се затекли у близини места напада.

Угур Хур је радио у оближњем кафићу у центру Минстера кад се догодио напад.

„Чуо сам гласан ударац, вриштање. Полиција је стигла и сви су изашли напоље. Много људи је бежало вриштећи“, рекао је он, преноси АП.

Лино Балди, власник италијанског ресторана који се налази у близини места несреће, рекао је за Скај ТГ24 да је град био пун људи који су уживали у суботњој шетњи на скоро летњој температури.

Минстер, град са око 300.000 становника, један је од највећих универзитетских центара у Немачкој са око 50.000 студената. У старом градском језгру налазе се бројни кафићи, ресторани и културне установе.

Многи грађани одазвали су се позиву Универзитетске болнице да дају крв. Убрзо се испред болнице формирао дуг ред давалаца крви, а болница је после сат времена захвалила свима и саопштила да су прикупљене потребне залихе крви.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала