Конфликт на Блиском истоку је постао тужна константа

© REUTERS / Omar SanadikiПрипадник сиријских владиних снага стоји поред уништене зграде у Џобару, у Источној Гути
Припадник сиријских владиних снага стоји поред уништене зграде у Џобару, у Источној Гути - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Међународног комитета Црвеног крста Петер Маурер изузетно је забринут поводом веома лоше хуманитарне ситуације у Сирији, као и због тога што радници ове хуманитарне организације не могу да укажу адекватну помоћ цивилима. Маурер је учествовао у раду Московске конференције о безбедности, где је указао да се крши међународно право.

„Управо зато што се крше норме међународног права, цивилно становништво додатно страда од рата који букти у региону“, истакао је Маурер у интервјуу за Спутњик.

Дим након ваздушног напада на сиријски град Дума - Sputnik Србија
Сирија: Без оклевања ћемо искористити право на заштиту своје територије

Председник Међународног комитета Црвеног крста је био у Сирији у марту и током свог боравка на кризним подручјима која су годинама у ратном вихору, Маурер је закључио да су оружани сукоби, насилно изазване миграције, хуманитарне катастрофе и други ужаси постали доминантна карактеристика конфликта на Блиском истоку.

„Ситуацију на Блиском истоку је нажалост сад већ тешко и замислити без неког сукоба. Испада да је то главна особина овог региона, који заправо заслужује много боље“, закључује наш саговорник.

„Последњих година се суочавамо са много нерешених проблема, који су већ постали константа током претходних неколико година, па и деценија. Због тога су последице по цивилно становништво необично велике. Данас, Блиски исток као регион пати од дубоке хуманитарне кризе, а Сирија је место одакле је потекао највећи број насилно исељених лица која и даље живе у веома лошим условима и којима је неопходна велика и стална помоћ“, говори Маурер.

У оквирима Московске безбедносне конференције председник Међународног комитета Црвеног крста је констатовао да стране у сиријском конфликту покушавају да користе хуманитарну катастрофу како би спроводиле сопствене циљеве.

Током последње две године, Сирија је постала главни правац сарадње Међународног комитета Црвеног крста и Русије, констатовао је Маурер.

„Руски војници увек излазе у сусрет радницима Црвеног крста и омогућавају им доступ оним местима која су неопходна за спровођење хуманитарних мисија“, истакао је наш уважени саговорник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала