Сирија: Потези САД „непромишљена ескалација“

© AFP 2023 / US NAVYЛансирање ракета "томахавк" са америчке крстарице "УСС Филипинско море"
Лансирање ракета томахавк са америчке крстарице УСС Филипинско море - Sputnik Србија
Пратите нас
„Непромишљена ескалација“ Сједињених Америчких Држава није изненађење за Дамаск, саопштила је сиријска агенција САНА позивајући се на извор у Министарству спољних послова земље.
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп: Спреми се, Русијо, стижу ракете!

„Ова непромишљена ескалација САД не изненађује, јер долази од земље која је спонзорисала и још увек спонзорише тероризам у Сирији“, изјавио је саговорник агенције.

Амерички председник Доналд Трамп је данас на написао на Твитеру да би Русија требало да буде спремна да обара ракете лансиране на Сирију, а ракете ће бити „добре, нове и ’паметне‘“. Амерички лидер такође је напоменуо да су тренутно односи САД и Русије гори него у време Хладног рата.

У понедељак је због извештаја о хемијском нападу у Сирији Трамп изјавио да ће до среде донети одлуку о акцијама против Дамаска. Он није искључио ни да је за напад одговорна Москва.

Оптужбе за хемијски напад

Раније су неки опозициони портали и катарска телевизија Ал Џазира објавио саопштења позивајући се на милитанте да је сиријска војска у граду Думи употребила хлор од кога су, наводно, погинуле десетине цивила.

Амерички носач авиона „Хари Труман“ - Sputnik Србија
Америчка морнарица пребацује ударну групу у Средоземно море

Представник америчког Стејт департмента изјавио је да САД прате могућу примену хемијског оружја у сиријској Думи.

Руски центар за помирење зараћених страна негирао је саопштења да су наводно сиријске оружане снаге бациле хлорну бомбу у Думи. Центар је истакао да је спреман да пошаље специјалисте за хемијску заштиту за прикупљање података који би потврдили тачност изјава.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је информација да је сиријска војска употребила отровне материје објављена да би се заштитили терористи и оправдали евентуални напади споља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала