Русија: Надамо се да се неће прећи тачка без повратка у Сирији

© REUTERS / Brendan McDermidАмбасадор Русије у УН Василиј Небензја одговара на питања новинара
Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја одговара на питања новинара - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија се нада да се неће прећи тачка без повратка у ситуацији око Сирије, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја. Он јe претњу употребе силе назвао нарушавањем Повеље УН и поново позвао САД да се уздрже од преласка са речи на дела.
Председник САД Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп: Никад нисам рекао када ће бити напад на Сирију

„Ово је јасно нарушавање Повеље Уједињених нација: претња међународном миру и безбедности представља нарушавање Повеље УН. Изузетно смо забринути због ситуације и опасне ескалације. Надамо се да се неће прећи тачка без повратка, да ће се САД и њени савезници уздржати од војних дејстава против суверене државе“, рекао је Небензја новинарима.

У четвртак је Савет безбедности УН на иницијативу Боливије одржао затворене консултације о Сирији у вези са ескалацијом реторике и претњама једностраним акцијама. Небензја је навео да је требало је да се разговара о „агресивној политици појединих сталних чланица Савета безбедности и припремама које оне чине“.

Он је навео да не искључује никакав развој ситуације у Сирији.

Данас је главни приоритет спречавање „опасности од рата“. Одговарајући на питање да ли постоји опасност од рата између САД и Русије, Небензја је рекао: „Нажалост, не можемо ништа да искључимо, јер смо видели извештаје из Вашингтона, који су били су врло милитаристички“.

„Они (САД) знају да смо ми тамо (у Сирији) и надам се да ће се одвијати дијалог преко одговарајућих канала како би се спречио сваки опасан развој догађаја“, рекао је руски амбасадор. 

Лансирање ракете томахавк - Sputnik Србија
Помпео о Сирији: Рат захтева унутрашње и међународно одобрење

Главни приоритет Савета безбедности УН и међународне заједнице данас би требало да буде спречавање рата у Сирији, рекао је Небензја.

Шведска је у четвртак дистрибуирала нацрт резолуције о слању мисије на високом нивоу за разоружавање у Сирију. Разматрање нацрта почело је током консултација Савета безбедности. Након састанка, Небензја је рекао да усвајање предложеног нацрта резолуције у Савету није главни приоритет „у тренутним околностима“.

„Непосредни приоритет је елиминисање опасности од рата“, нагласио је стални представник Русије у УН.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала