Британија не открива постоји ли „Новичок“ у извештају ОЗХО

© AP Photo / Peter DejongСедиште Организације за забрану хемијског оружја у Хагу
Седиште Организације за забрану хемијског оружја у Хагу - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова Велике Британије одбило је да одговори на питање Спутњика да ли се у извештају Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) о „случају Скрипаљ“ појављује назив „Новичок“.
Седница Савета безбедности УН о Северној Кореји - Sputnik Србија
Лондон затражио састанак СБ после објављивања извештаја ОЗХО о Скрипаљу

У тексту прегледа који је објавио ОЗХО наводи се да стручњаци организације потврђују резултате британских анализа супстанце којом су отровани Скрипаљеви. Међутим, назив „Новичок“ се не појављује у тексту прегледа. У прегледу се додаје да је комплетан текст извештаја класификован.

„ОЗХО је класификовао пуни текст извештаја и стога не можемо по том питању да дајемо никакве коментаре“, одговорио је портпарол Министарства спољних послова на питање да ли се у извештају помиње реч „Новичок“.

„Али, како се јасно говори у прегледу, ОЗХО је потврдио ’резултате Велике Британије у вези са чињеницом која је тачно отровна хемијска супстанца употребљена у Солсберију‘“.

ОЗХО - Sputnik Србија
Објављени први резултати хемијске анализе у случају „Скрипаљ“

Велика Британија је уз помоћ научника у Порт Дауну раније идентификовала отровну хемикалију као нервни бојни агенс „новичок“, истакао је саговорник агенције.

Односи Русије и Велике Британије нагло су се погоршали због инцидента у британском Солсберију, где су отровани бивши пуковник ГРУ Сергеј Скрипаљ, који је радио за британске обавештајне службе и његова ћерка Јулија. Британска страна тврди да је Русија умешана у тровање Скрипаља нервним агенсом А-234, што Русија категорички негира.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала