Право да вам кажем... Шта грађани опозиционих Берана очекују од избора

CC BY-SA 4.0 / Mecklreiter / Табла у Беранама
Табла у Беранама - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Црна Гора изборе у недељу дефинитивно очекује прилично равно, у атмосфери без уобичајених тензија и политичког набоја карактеристичних за изборне циклусе.
Мило Ђукановић даје изјаву после предаје потписа за председничку кандидатуру. - Sputnik Србија
Захуктава се изборна трка: Ђукановић напао опозицију

Идентично расположење влада и у општини Беране коју је Спутњик посјетио, а у којој су једина назнака да се сјутра одржавају предсједнички избори спорадични билборди са којих се смијеше предсједнички кандидати.

Живот у долини Лима одвија се редовно и без додатног адреналина, а у општини Беране, која је недавно у два наврата снажно потврдила свој опозициони статус, чини се да је све већ познато. Ипак, како је показала мини-анкета коју је Спутњик направио на улицама града, расположење већине грађана је у раскораку са вољом и размишљањима званичне политике Подгорице, па намеравају да дају свој свој допринос што бољем резултату опозиције у недељу.

Недостатак било какве еуфорије се такође може објаснити и тешком економском ситуацијом која влада на сјеверу Црне Горе, па се од становника Берана може чути и податак да је права ријеткост да запослени у граду који не раде у некој од општинских институција примају плату која је већа од 250 евра. У том смислу, грађани Берана су жељни суштинских промјена, па ће на предсједничке изборе махом изаћи у нади да ће се и остатак Црне Горе угледати на њихов примјер.

С тим у вези, на питање Спутњика да ли очекује промјене након избора у недељу, грађанин Берана Александар Ојданић одговара да се томе нада.

© Sputnik / Александар МилачићАлександар Ојданић
Александар Ојданић - Sputnik Србија
Александар Ојданић

„Беране је показало и опет ће показати да је опозициони град и надам се да ће читава Црна Гора показати опозициону вољу и да ће режим коначно пасти. Мислим да Мило Ђукановић и та криминална група око њега више не могу владати овом државом“, каже, а на питање да ли се нешто набоље промијенило откако је Црна Гора прошле године ушла у НАТО, иронично примећује:

Табла у Беранама - Sputnik Србија
Бес у Подгорици: „Беране преселити у Србију“!

„Веома моного се промијенило, напредовали смо као држава. Прије неки дан Завод за статистику Црне Горе (Монстат) нам је јавио да је два евра дневно довољно за живот грађана, тако да ми, као што видите, сада убирамо плодове тог НАТО напретка“.

Владан Божовић се такође нада промјенама:

„Надам се да ће предсједнички избори донијети промјене, јер од сваких се избора очекују промјене. Надам се да ће грађани увидјети да су промјене потребне јер досад је владао раширени непотизам“. 

© Sputnik / Александар МилачићВладан Божовић
Владан Божовић - Sputnik Србија
Владан Божовић

Ни Божовић не види да су за Црну Гору дошли бољи дани након уласка у западну војну алијансу: „Улазак у НАТО нија учинио никакав бољитак за нашу земљу, већ само терет. Наши људи сада иду по страни, потребне су велике финансије и ја не видим никакву корист од НАТО-а. Они код нас виде стратешки циљ — Луку Бар, а то нама не одговара“.

Славен Обадовић вјерује да су скоре промјене у Црној Гори могуће, мада додаје — неће бити лако.

„Очекујем промјене. Биће тешко, али изводљиво, мада мислим да народ треба да се уједини и надам се да постоји могућност да се нешто заиста промијени. А и ред би било да се после 30 година коначно нешто промијени и да се овај народ дозове памети“, наводи овај становник Берана.

На питање шта је обичном човјеку донело НАТО чланство Црне Горе, суморно констатује да је ситуација само гора.

© Sputnik . Александар МилачићСлавен Обадовић
Славен Обадовић - Sputnik Србија
Славен Обадовић

„Увјерен сам да моје мишљење дијели чак 80 одсто грађана који су против НАТО-а. Много су зла урадили и у Србији и у Југославији, и због тога сам против НАТО-а, не видим никакве бенефиције од тога. То је било апсолутно непотребно, тако да нам од тога није ништа боље, већ је, напротив, горе“, сматра Обадовић.

Беранци с којима смо разговарали критикују и политику власти према Русији. Та земља се кроз историју показала као братска и пријатељска према Црној Гори, каже Александар Ојданић, који је увјерен да грађани Црне Горе „дефинитивно нису“ за овакав однос према Русији.

„Руси су православци, нама близак народ. Првенствено Руси су највећи купци код нас и што се тиче туризма и других производа. Са друге стране, ми смо мала држава од 600 хиљада становника да би протјеривали руске дипломате“, истиче Владан Божовић.

Готово истовјетног размишљања је и Славен Обадовић, који истиче актуелну политику црногорских власти према Русији види као „полтронство према Западу и Америци“.

„Потпуно непотребно, право да вам кажем, мада желим да нагласим да ја нисам против Европе, али сам против Европске уније овакве каква је данас. А што се тиче Русије, политика према тој земљи је брука и срамота, и надам се да ће се то промијенти и да ће превладати разум, као и да ће доћи нови људи који већ од недеље то могу да промијене“, каже овај Беранин.

Ништа боље мишљење Обадовић нема ни о односу званичне Подгорице према питању Косова: „Црна Гора и Косово? Братске земље, шта да вам кажем… Признали су Косово, потрчали су. Срамота, брука и катастрофа. Нажалост, и то су урадили без знања народа и без референдума, и надам се да ће се и то промијенити једног дана у скорој будућности“.

Владан Божовић оцјењује да је однос црногорске власти према Косову „никакав“.

„Метохија је некада припадала Црној Гори, док је Косово саставни дио Републике Србије. Ми смо један исти народ, тако да је то признање неприродно, практично нож у леђа брату. Ја бих то објаснио овако: као да два брата имају заједничку кућу и имају подстанаре, и онда један брат веће право да подстанару“, каже Божовић.

Александар Ојданић на ову тему има кратак коментар: „Косово је Србија“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала