Асад руским парламентарцима: Сиријци се више не боје НАТО-а

© REUTERS / SANAПредседник Сирије Башар Асад са војним званичницима на церемонији откривања споменика незнаном јунаку у Дамаску
Председник Сирије Башар Асад са војним званичницима на церемонији откривања споменика незнаном јунаку у Дамаску - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Сирије Башар ел Асад састао се са руским парламентарцима у Дамаску. Руски посланици саопштили су да је сиријски председник похвалио совјетске системе за противваздушну одбрану који су помогли Дамаску да обори 71 испаљену ракету у јучерашњем нападу САД и њихових савезника на Сирију.
Сиријци машу иранским, руским и сиријским заставама током протеста против ваздушних напада у Дамаску - Sputnik Србија
Зашто је сукоб у Сирији и наш рат

Руски посланици рекли су да је Асад на састанку са њима назвао ракетни напад Запада на Сирију „агресијом“.

Посланик Државне думе Сергеј Железњак истакао је да је Дамаск похвалио совјетско оружје из седамдесетих година прошлог века, које је употребљено за одбијање ракетног напада САД и њихових савезника.

Железњак је истакао да је „Асад веома позитивно говорио о руском оружју и истакао његову надмоћ у односу на западно“.

„Од деведесетих смо у америчким филмовима гледали руско оружје као ’застарело‘. А сада видимо ко је заиста застарео“, рекао је Асад.

Посланик Дмитриј Сабљин цитирао је Асада који је рекао да су снаге сиријске противваздушне одбране показале своју ефикасност и да се становници Сирије више не боје НАТО-а.

Асад је истакао да ће Сирија наставити свој самосталан развој, „упркос плановима које намеће Запад“.

Грађани Дамаска на улицама после бомбардовања - Sputnik Србија
Грађани Дамаска после бомбардовања: Сирија ово не заслужује

Железњак је додао да на састанку са сиријским председником није разматрана испорука руских противракетних система.

Асад је такође изјавио да напад САД, Велике Британије и Француске не само што је ујединио народе Русије и Сирије, већ све народе који се воде нормама међународног права, цитирао га је Сабљин.

Он је додао да је на састанку истакнуто да сарадња Русије и Сирије треба да се одупре „агресивној политици Запада“.

Сједињене Америчке Државе, Француска и Велика Британија извеле су у суботу ујутру ракетне нападе на сиријске владине објекте, који се, према њиховом мишљењу, употребљавају за производњу хемијског оружја. Током војне операције оне су на Сирију лансирале више од 100 ракета, од којих су 71 обориле снаге сиријске противваздушне одбране. Руске снаге нису биле укључене у обарање ракета, али су пратиле сва лансирања. Председник Русије Владимир Путин назвао је војну операцију агресијом на суверену државу, подсећајући да хемијски напад у Сирији није потврђен.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала