Федерика Могерини: Западни Балкан стратешки регион за Европу

© REUTERS / Valentyn OgirenkoШефица европске дипломатије Федерика Могерини
Шефица европске дипломатије Федерика Могерини - Sputnik Србија
Пратите нас
Министри спољних послова ЕУ разговараће данас на састанку у Луксембургу о Западном Балкану, а шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини најављује да ће то бити размена мишљења како да се са „партнерима на Западном Балкану боље сарађује на питањима заједничке безбедности и просперитета“.

Висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ уочи Савета министара у Луксембургу истакла је да сматра важном данашњу дискусију:

„Западни Балкан је стратешки регион за Европу. То јесте Европа, иако још није у потпуности део ЕУ“, поручила је Могеринијева.

Она је најавила да већ сутра увече, након усвајања извештаја о напретку земаља које су у процесу евроинтеграција, путује на Западни Балкан.

Прослава Дана независности такозване државе Косово - Sputnik Србија
Нема међународне конференције о Косову, али ни немачког ултиматума

Могеринијева ће у региону боравити до 19. априла и посетити Албанију, Македонију, Црну Гору и Србију.

Расправа министара спољних послова ЕУ о Западном Балкану одвија се и у циљу припрема за предстојећи самит ЕУ — Западни Балкан који се 17. маја одржава у Софији. Из Савета је већ наглашено да је „присуство Србије кључно за овај догађај“.

Речено је такође се да самит у Софији неће директно бавити дијалогом који се води између Београда и Приштине, али да ће инсистирање на добросуседским односима и сарадњи у региону свакако дати „директну подршку дијалогу“.

„Важно је да на самиту у Софији учествује свих 28 земаља-чланица као и свих шест партнера са Западног Балкана. Кључно је да постоји општа сагласност, не само због обавеза које преузимају партнери са Западног Балкана већ и због јединствене подршке свих 28 земаља-чланица“, наводе дипломатски извори у Савету.

У Бриселу се наглашава да је самит у Софији кључан догађај, не у смислу процеса проширења, већ кад је реч о политичкој и регионалној сарадњи, као и сарадњи ЕУ и региона у области безбедности, а што подразумева борбу против тероризма, радикализма, хибридних претњи, као и усклађивање региона са европском спољном и безбедносном политиком.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала