Морозов: Симптоми тровања Скрипаља указују да је коришћен гас из складишта НАТО-а

© AP Photo / Ben Birchall/PAПрипадници британске полиције, војске и осталих хитних служби током истраге тровања бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља у Солсберију
Припадници британске полиције, војске и осталих хитних служби током истраге тровања бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља у Солсберију - Sputnik Србија
Пратите нас
Симптоми тровања Сергеја и Јулије Скрипаљ у Солсберију указују да је том приликом највероватније коришћен лаки нервно-паралишући гас типа Б-З, који је раније био у арсеналу НАТО-а и који на људски организам делује највише три дана, изјавио је руски сенатор Игор Морозов.
Леонид Слуцки - Sputnik Србија
Дума: Захтевамо формирање међудржавне комисије за истрагу случаја „Скрипаљ“

„То је лаки агенс треће генерације који на човека делује од шест сати до три дана“, прецизирао је он и додао да су временски услови тог дана у Солсберију, као што је то била магла, могли да појачају дејство гаса.

Према речима Морозова, тај агенс је он лично изучавао још ’70-их година прошлог века током студија у оквиру предавања о оружју за масовно уништење, којим је располагао тадашњи непријатељ Совјетског Савеза.

„Очигледно да остаци тог агенса и даље стоје на складиштима хемијског оружја у САД и Великој Британији“, додао је.

Морозов је такође рекао да је збуњен што швајцарска лабораторија није ту могућност споменула у свом извештају који је потом предат Међународној организацији за хемијско наоружање (ОЗХО).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала