Русија и Кина разбеснеле Трампа

© AP Photo / Evan VucciПредседник САД Доналд Трамп
Председник САД Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Доналд Трамп оптужио је Русију и Кину за „игру девалвације валуте“ што је окарактерисао као неприхватљиве потезе Москве и Пекинга, поготову јер САД настављају да спроводе политику повећања каматне стопе.
Новчанице руске рубље на девизном курсу - Sputnik Србија
Нова америчка бомба против Русије: На мети је рубља

Председник САД Доналд Трамп оптужио је Русију и Кину за „игру девалвације валуте“ што је окарактерисао као неприхватљиве потезе Москве и Пекинга поготову јер САД настављају да спроводе политику повећања каматне стопе.

Он је ту оптужбу написао на свом налогу на Твитеру, уз оцену: „Неприхватљиво!“.

Министарство финансија Русије је у фебруару 2017. године покренуло операцију куповине валуте на унутрашњем тржишту како би минимализовало зависност рубље од цене нафте, али је након последњих америчких санкција рубља опет изгубила на вредности и ове финансијске операције су обустављене.

Паралелно, Кина је још током 2015. године нагло ослабила вредност јуана према долару, што је потресло светске берзе. Међутим, иако је Централна банка Кине потом стабилизовала јуан, уследила су још три таласа девалвације кинеске валуте, што је и навело стручњаке на мисао да Пекинг то намерно ради како би стимулисао извоз.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала