Члан британског парламента: Са Русијом преговарати, а не ратовати

© REUTERS / U.S. Navy/Lt. j.g Matthew DanielsАмеричке крстареће ракете
Америчке крстареће ракете - Sputnik Србија
Пратите нас
У недељу је Савет безбедности Уједињених нација одбацио руски нацрт резолуције који је предвиђао осуду ракетног удара на Сирију који су извеле САД, Британија и Француска. Спутњик је на ову тему разговарао са Дејвидом Кобурном, британским парламентарцем и чланом Странке за независност Уједињеног Краљевства.

Како оцењујете нацрт резолуције о Сирији који је предложила Русија?

— Ми смо категорички против било каквог вида рата, потребно је разумно прићи овом питању и учинити све да Русија и све остале стране у конфликту ипак међу собом комуницирају. Не можемо дозволити да се надаље води информациони рат, већ да коначно установимо шта се то заиста дешава у Сирији.

Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Лаврова питали да ли ће Русија Сирији дати С-300. Ево шта је рекао

Апсолутно не стоји теза да је Асад имао било какве интересе да употреби хемијско оружје, јер он побеђује у овом рату у свим аспектима. Тај напад је пре могао да изврши ДАЕШ. Са друге стране, ја знам да је Асад чудовиште, али ипак је ДАЕШ још горе зло од њега, за нас на Западу, он је извор свих озбиљних проблема.

Како коментаришете понашање западних држава? Тереза Меј је критикована, а Џереми Корбин и Никола Стерџен су се изјаснили да је неопходно прво добити дозволу УН пре него што се изврше удари каквих смо били сведоци претходног викенда.

— Некада није могуће добити дозволу СБ, али у овим околностима… Не мислим да би британски парламент у оваквим околностима подржао овакву акцију. Понављам, ја јесам за то да се у Парламенту овакве акције прво размотре, али некада једноставно нема времена или прилике. Мора се разумети да то није увек једноставно. Све је било урађено на брзину и испоставило се да је то била прилично опасна акција.

Мислим да је требало све претходно добро испитати, многе околности утврдити. Ако је Асад то заиста учинио, то је јако чудно, врло је могуће да је напад хемијским оружјем извршила нека друга страна.

Британски авиони из базе на Кипру полећу да бомбардују Сирију - Sputnik Србија
Рекапитулација — зашто је и како бомбардована Сирија? (видео)

Укратко, мислим да би са Русима требало преговарати. Пушкарање и звецкање оружјем је, по мом мишљењу, веома глупо.

Да ли мислите да је Тереза Меј заједно са Емануелом Макроном ову одлуку однела под притиском Вашингтона?

— Мислим да је то могуће и исто тако мислим да би они требало да буду пажљивији у својим одлукама, а све зависи од тога колико јако на њих врши притисак Америка. Исто тако, мислим да све то није паметно, јер погледајте куда су акције, на челу са Америком, одвеле у Ираку. Не бих желео да нас гурну у још један рат, да претходно уништимо још једну државу, а да потом скупљамо њене делове. Понављам, са Русима би требало разговарати, а не борити се против њих.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала