Харадинај: Ништа од ултиматума Срба, правимо ЗСО по уставу Косова

© AFP 2023 / Armend NIMANI /Рамуш Харадинај
Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да се ситуација променила и да Српска листа неће једнострано формирати Заједницу српских општина како је раније најавила.

Он је на конференцији за новинаре после седнице косовске владе поново рекао да ће Заједница српских општина бити формирана у складу са косовским уставом.

Иначе, најаву представника Српске листе да ће, ако Приштина не формира Заједницу српских општина до 20. априла, када се навршава пет година од потписивања Бриселског споразума, они то учинити једнострано, представници привремених косовских институција су доживели као ултиматум.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
„Чак је и Карл Билт исмејао став Могеринијевог тима о ЗСО“

Међутим, како је у међувремену ЕУ Приштини дала рок од четири месеца за реализацију тог пројекта, Српска листа је одлучила да сачека до истека тог рока, након чега ће одлучити о наредним корацима.

„Ситуација се променила. Косово је на путу да изради Статут ЗСО, тако да је ултиматум пропао“, рекао је Харадинај.

Косовске институције су, наиме, формирале радну групу која ће се бавити израдом Статута ЗСО, а председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да ће Београд сачекати још, како је рекао, три преостала месеца да види да ли ће тај тим урадити посао.

Вучић је, међутим, рекао и да не очекује да ће Приштина испоштовати рок.

Портал „Коха“ преноси да ће у Звечану сутра политички представници Срба одржати састанак са члановима Управљачког тима за оснивање ЗСО.

Састанак ће, како се наводи, бити одржан сутра у 13 сати у Скупштини општине Звечан.

Додаје се да се очекује да ће том састанку присуствовати и представници Владе Србије.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала