Макрон у америчкој мисији против „диктатора и отпадничких држава“

© REUTERS / Charles PlatiauПредседници САД и Француске, Доналд Трамп и Емануел Макрон
Председници САД и Француске, Доналд Трамп и Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон изјавио је за „Фокс њуз“, уочи сутрашњег доласка у тродневну посету САД, да са шефом Беле куће има „веома посебан однос“ јер су обојица политички „неукротиви“ пошто „нису део класичног политичког система“, а повезује их борба против тероризма и „приврженост слободи и миру“.

Макрон је најавио и да ће приликом посете од Конгреса САД затражити подршку како би се окончао утицај „диктатора и отпадничких држава“.

Президент Франции Эммануэль Макрон - Sputnik Србија
Макрон: Остајемо да створимо „нову Сирију“

„Ми имамо веома посебан однос зато што смо обојица вероватно они који су неукротиви у системима обе стране. Мислим да је избор председника Трампа био неочекиван у вашој земљи, а вероватно је мој избор био неочекиван у мојој земљи. А ми нисмо део класичног политичког система“, казао је Макрон.

„Фокс њуз“ наводи да ће главни део његове посете, којом се слави 250 година америчко-француских односа, бити званична вечера у Белој кући коју ће Трамп приредити Макрону. Сајт „Политико“ наводи да ће председник Француске бити први страни државник који ће вечерати у Трамповој резиденцији од доласка на власт председника САД.

„Веома смо привржени истим вредностима, посебно слободи и миру. Мислим да САД данас треба да играју веома снажну улогу у корист мира у различитим регионима света, а посебно на Блиском истоку“, навео је Макрон.

Америчка телевизија наводи да је за сутра планирано да прва дама САД Меланија Трамп приреди приватну вечеру за Макрона и његову супругу Брижит у Маунт Вернону, поседу првог председника САД Џорџа Вашингтона, на обали реке Потомак у Вирџинији.

Бела кућа је саопштила да је локација одабрана као подсетник на „јединствени статус“ Француске као првог савезника Америке.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала