Си Ђинпинг: Русија и Кина треба заједнички да бране међународно право

© REUTERS / KyodoПредседник Кине Си Ђинпинг
Председник Кине Си Ђинпинг - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и Кина морају заједнички да бране међународно право и принципе међународних односа, изјавио је кинески лидер Си Ђинпинг за време сусрета са министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровом.

„Русија и Кина морају да наставе са реализацијом консензуса који смо постигли, пре свега са реализацијом иницијативе ’Један појас, један пут‘ са земљама Евроазијске уније, да подржавају једна другу и координирају своје потезе у међународним питањима, као и да заједнички бране принципе међународних односа“, рекао је Си.

Кинески председник Си Ђинпинг учествује на свечаном пријему након доласка на аеродром у Внукову у Москви - Sputnik Србија
Си Ђинпинг Мејовој: Не одобравамо војну силу у Сирији

Кинески лидер је такође нагласио да Москва и Пекинг морају да наставе да јачају сарадњу и у оквиру других међународних организација, пре свега у БРИКС-у, ШОС-у, али и у Г-20.

„Висок ниво наших односа је богатство наших двеју земаља“, изјавио је Си и изразио наду да ће управо то бити стимуланс да се реализују нови циљеви.

Истовремено, Лавров је рекао да Русија изузетно цени стратешко партнерство са Кином, те да је спремна да га додатно продубљује у свим областима.

Он је оценио да Москва, као и Пекинг, поштује међународно право и Повељу Уједињених нација, па да је самим тим неопходно јачати координацију у оквиру мултилатералних механизама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала