„Ако је ово став ЕУ о Косову, онда је све бесмислено“

© Tanjug / Зоран ЖестићМарко Ђурић
Марко Ђурић - Sputnik Србија
Пратите нас
То што је шефица Делегације ЕУ у Приштини Наталија Апостолова подржала платформу Приштине значи да је тиме подржала тежњу Косова за независношћу, директно се ставила на страну Приштине и обесмислила процес дијалога, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.
Заставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини - Sputnik Србија
ЕУ би могла да одбије захтев Косова за чланство

„То што је Апостолова подржала платформу Приштине значи да је тиме подржала тежњу Косова за независношћу, без да је то са било ким договорено, без да је то представљало резултат дијалога и без да је то нешто што уопште може да буде разматрано као део платформе“, рекао је Ђурић новинарима у Београду.

Тиме се, каже, директно ставила на страну Приштине, ограничила оно што може да се постигне у дијалогу Београда и Приштине и обесмислила сам процес дијалога. 

„Тим горе по процес дијалога, ако је то став и ЕУ. Онда је све бесмислено, јер о чему бисмо даље разговарали са било ким, ако је став ЕУ да Србија унапред прихвати независност Косова“, истакао је Ђурић.

Он је поновио да Србија неће прихватити косовску независност и поручио да дијалог не значи диктат, већ подразумева компромис, те да су за разговор потребне две стане.

Указао је да се испоставио да је председник Александар Вучић још пре 40 дана био у праву када је рекао да Приштина неће ништа урадити у вези са Заједницом српских општина.

„Колико су горљиво представници међународне заједнице и Албанаца тврдили да ће тобоже нешто да направе у вези са ЗСО и шта смо видели — да су Енвер Хоџај, Бљерим Шаља и други отворено и јавно, као званични представници Приштине, рекли да им не пада на памет да формирају ЗСО док Косово не постане и то као независна држава чланица УН“, рекао је Ђурић и додао: „То се никад неће десити, а њихова је обавеза да формирају ЗСО“.

Војна парада тзв. Косова у Приштини одржана 17. феб. 2013. - Sputnik Србија
ЕУ: ЗСО по законима Косова, Српска листа: Да, али када их прилагоде Бриселском споразуму

Како каже, могућност Косова да постане чланица УН, а камоли увезивање питање чланства Косова у УН са питањем формирања ЗСО не може се наћи ни у једном документу.

„Очигледно је да они на један веома транспарентан и срамотан начин покушавају да уцене Србију, а вероватно и оне са којима су преговарали“, сматра Ђурић.

Како каже, ЕУ о тој теми ћути, јер нисмо чули Апостолову да је рекла било шта о изјавама Бљерима Шаље у којима увезује ЗСО и непостојећу причу о чланству Косова у УН, али смо је чули да прича о подршци платформи Косова у којој каже да дијалог треба да резултира независношћу.

„Нема ништа од тога, могу сами себи да пишу љубавна писма од данас до сутра“, рекао је Ђурић.

Апостолова је јуче охрабрила власти у Приштини поруком да треба више да раде на томе да убеде државе које још нису признале косовску независност да то учине у блиској будућности. 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала