Америка саставља списак: Ко је са нама, а ко против нас

© AFP 2023 / Jewel SAMADГенерална скупштина УН у Њујорку
Генерална скупштина УН у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
САД су саставиле списак држава које су подржале њихов став у УН, али и списак и оних земаља које су у већини случајева биле против њих.
Зграда УН у Њујорку - Sputnik Србија
Нема алтернативе Савету безбедности УН

Према извештају Стејт департмента, прошле године је Генерална скупштина УН разматрала 98 нацрта резолуције. У 31 одсто случаја већина држава је гласала као и САД, што је за 10 одсто мање него 2016. године. Вашингтон објављују такав извештај већ 34 године заредом.

Међу десет држава чије одлуке су се највише подударале са ставом САД приликом гласања у Генералној скупштини су Израел, Микронезија, Канада, Маршалова Острва, Аустралија, Велика Британија, Француска, Палау, Украјина и Чешка. На списку држава које су се најмање слагале са ставом САД су Зимбабве, Бурунди, Иран, Сирија, Венецуела, Северна Кореја, Туркменистан, Куба, Боливија и Јужноафричка Република.

„Амерички народ уплаћује 22 одсто у буџет УН — више него три државе које је прате заједно. Без обзира на ту широкогрудост, други су гласали за наше предлоге у 31 одсто случајева. То је најнижи показатељ од 2016. године“, наводи се у саопштењу сталне представнице САД при УН Ники Хејли.

Према њеним речима, то је недопустиво. Хејлијева је подсетила на своје обећање када је дошла на функцију сталне представнице САД да ће узети у обзир оне који су против интереса САД.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала